Toate veniturile salariale din Codul fiscal vor fi impozitate pentru plata pensiilor, potrivit unei noi modificari a ministrului Muncii.
Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a modificat joi, pentru a treia oara in ultima saptamina, normele metodologice de aplicare a Legii pensiilor care prevad ce venituri vor fi supuse contributiilor la pensii. Potrivit ministrului, toate veniturile, atit in bani cit si in natura, prevazute in Codul fiscal la definirea veniturilor din salarii vor constitui baza de calcul al contributiei la fondul de pensii. Conform Cotidianul, aceasta modificare vine dupa ce miercuri seara, intr-o conferinta de presa, oficialul a anuntat ca nu se vor mai impozita banii din conventii civile, din cadourile pentru copii si salariate si din majoritatea veniturilor in natura prezente in ordinul „controversat“ de la inceputul saptaminii. Ministrul sustine ca a facut aceste schimbari pentru a „scapa de campaniile de presa“ impotriva lui si „pentru a nu fi acuzat ca a schimbat legea“.

Pacuraru a explicat ca „am adaugat un nou alineat la final prin care includem propozitia «orice alte sume identificate conform articolului 55, alineatele 1 si 2 (din Codul fiscal - n.red.), ca fiind forme de remuneratie acordate potrivit legii si contractelor de munca»“. Insa cele doua articole din Codul fiscal includ, sub denumirea de „avantaje“, si veniturile in natura pe care Pacuraru a sustinut ca le va elimina.

Ministrul Pacuraru se lauda ieri ca datorita extinderii bazei de calcul "au fost incasari mult mai mari la bugetul asigurarilor sociale, s-a reusit sa se creeze resursele financiare necesare majorarii pensiilor si am putut devansa majorarea cu doua luni". Insa, Ziua precizeaza ca anul trecut, la prezentarea proiectului de lege pentru majorarea pensiilor, initiat si sustinut de PNL si PSD, guvernul a sutinut ca resursele majorarii pensiilor vor fi asigurate de cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale. Nicaieri nu se amintea ca vor fi platite biruri mai mari la bugetul asigurarilor de stat. "Guvernul isi reafirma pozitia potrivit careia exista resursele necesare majorarii pensiilor in anul 2008 cu 43% - ca o consecinta a dezvoltarii economice - precum si conditiile ca pana in anul 2013 aceasta majorare sa fie sustenabila", se arata intr-o scrisoare adresata presedinteului Basescu, semnata de ministrii Muncii si cel al Finantelor, Paul Pacuraru si Varujan Vosganian. Mai trebuie sa precizam ca pe marginea acestui proiect de majorare a pensiilor s-a discutat foarte mult, inclusiv Basescu avand mari dubii in ceea ce priveste capacitatea bugetului asigurarilor sociale de a sustine pe termen lung aceste majorari, fara sa fie nevoie de o impovarare mai mare a angajatiilor si angajatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.