Criticate aspru de parinti, de sindicate si de profesori, legile „Adomnitei“ au fost desfiintate si de Comisia prezidentiala condusa de fostul ministru Mircea Miclea.

Gradinita obligatorie de la 3 ani nu poate deveni realitate fara stabilirea unui curriculum, fara identificarea resurselor umane necesare si fara coordonarea dintre ministerele Muncii, Educatiei si Sanatatii. Noul pachet de legi ale educatiei nu a fost realizat in cadrul unei strategii de revitalizare a invatamantului romanesc, este incoerent si ar putea crea mai multe probleme decat rezolva.
Acestea sunt cateva dintre concluziile Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile Educatiei si Cercetarii in Romania, dupa cum informeazaEVZ. „O lege trebuie sa fie operationalizarea unei strategii: ai niste probleme, gasesti solutii si le transformi intr-un paragraf de lege. Aici nu s-au introdus decat niste paragrafe care tensioneaza si mai mult sistemul“, precizeaza presedintele comisiei, fostul ministru Mircea Miclea.

Legile educatiei ar urma sa ajunga in Parlament cel mai tarziu la inceputul lunii aprilie, dupa analizarea propunerilor formulate in aceasta perioada, potrivit ministrului Cristian Adomnitei. Nu ar fi, astfel, „decat“ cea de-a 29-a modificare a Legii educatiei din ultimii 10 ani.

Dezbaterea publica lansata de ministrul Cristian Adomnitei pe tema Pachetului de legi ale educatiei s-a incheiat ieri, arataZiua. Dupa doua luni de turneu prin tara pentru promovarea lor, ministrul trebuie sa ia acum o decizie foarte grea: pastreaza proiectele in actuala forma sau opereaza modificari masive, preluand miile de amendamente formulate deja de asociatiile profesionale ale dascalilor, de federatiile sindicale, de parinti, profesori, elevi si, nu in ultimul rand, de Comisia prezidentiala pentru educatie si de insusi Patriarhul Daniel.Cristian Adomnitei a amanat din septembrie pana la sfarsitul anului trecut dezbaterea publica pe marginea proiectelor de lege ale invatamantului (preuniversitar, superior si statutul personalului didactic). Seful Educatiei a brodit actiunea exact in perioada sarbatorilor de iarna, pentru ca mai apoi, dupa criticile din mass-media, sa prelungeasca cu inca 30 de zile dezbaterea publica. Astfel, din 17 ianuarie, Adomnitei a pornit in turneu prin tara pentru promovarea proiectelor. Intreaga operatiune a avut un evident caracter electoral. Programate strict pe zile si ore in fiecare judet, intalnirile-dezbateri i-au asigurat ministrului audienta si mediatizare perfecte pentru campania electorala. Au fost prezenti directorii tuturor institutiilor de invatamant, profesori, parinti, elevi, reprezentantii sindicatelor si autoritatilor publice locale din fiecare judet. Adomnitei a avut grija sa prezinte pe larg finantarile generoase alocate scolilor de catre Guvern


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.