Seful diplomatiei romanesti este convins ca si-a facut bine treaba, pana acum, la Ministerul Afacerilor Externe. El spune ca multe dintre gafele ce i-au fost puse „in carca" sunt opera celor care incearca sa demonstreze ca presedintele Basescu a avut dreptate opunandu-se intrarii sale in guvern. Adrian Cioroianu a vorbit „La masa adevarului" despre relatiile glaciale cu Andrei Stratan, omologul sau de peste Prut, dar si despre colaborarea cu Palatul Cotroceni.

Adevarul: In ce relatii personale si diplomatice sunteti cu ministrul de externe de la Chisinau, Andrei Stratan?

Adrian Cioroianu: E mult spus ca am avea relatii personale. Sunt ministri din Europa cu care vorbesc la telefonul celular relativ frecvent. E o practica in Uniunea Europeana sa schimbam numerele de telefon si vorbim de cele mai multe ori direct. Cu Andrei Stratan, ori de cate ori ne-am intalnit, am avut o relatie normala. Ne-am intalnit in reuniuni cu format multilateral, de regula legate de cooperarea in zona Marii Negre. Dar nu am ajuns la acel nivel, pe care mi l-as dori, sa ne putem intalni, sa putem vorbi la telefon. Pana acum suntem in faza in care vorbim de cele mai multe ori prin hartii cu antet.

Cum vedeti evolutia relatiilor diplomatice bilaterale in 2008? Este un an preelectoral acolo...

Pai asta explica totul! Asa cum vad eu lucrurile, istoria va continua si dupa Voronin, si dupa Basescu, si dupa Stratan, si dupa Cioroianu. Dincolo de orice acuzatie care ni se mai aduce de dincolo de Prut, Romania accepta existenta a doua state vorbitoare de limba romana in Europa. Probabil, fie domnul presedinte Voronin, fie consilierii domniei sale au ajuns la concluzia ca din punct de vedere electoral conturarea unui fel de adversar politic in afara ar fi favorabila.

Aveti un departament in subordine care se ocupa de Republica Moldova. Mai sunt inca vreo doua in guvern. Sunteti multumit de expertiza care vi se furnizeaza in domeniu?

Expertiza exista. Sunt totusi documente care sunt de uz intern, o serie de lucruri cu care nu poti iesi in presa, dar asta nu inseamna ca departamentele nu-si fac treaba. Ca ar putea fi comasate... Din punctul meu de vedere, am fost mereu pentru simplificare. Dar nu sunt cel care sa decida acest lucru.

Nu ati simtit nevoia sa concediati pe nimeni de-a lungul mandatului? Nu numai de la departamentul pentru Republica Moldova...

Oho! Lasand gluma la o parte, sa stiti ca este un aparat birocratic in sensul normal al termenului. Birocratic are si o tenta negativa, dar are si o tenta pur tehnica. Eu vorbesc din punct de vedere tehnic. Ministerul
este impartit in astfel de departamente. Ai nevoie de o informatie despre Ciad, chemi pe cel care se ocupa de Africa, ai nevoie de Peru, chemi pe cel care se ocupa de America Latina. La fel cu Republica Moldova. Sigur ca in cazul Republicii Moldova exista si problema vizelor, problema consulara.

Care sunt ultimele evolutii in problema vizelor?

Situatia e net imbunatatita pentru simplul fapt ca s-a modernizat consulatul. In momentul de fata, nu mai sunt cozile care erau anul trecut. Si care in primul rand erau o problema pentru cei care se aflau in strada la Chisinau. Va invit sa vizitati consulatul de la Chisinau, pentru ca veti ramane impresionati cel putin in perimetrul acestuia.

Nu e riscant sa te deplasezi pana acolo, la consulat, date fiind relatiile tensionate dintre Bucuresti si Chisinau?

Eu va sfatuiesc sa va duceti. Sa nu ne temem de Republica Moldova. In momentul de fata, situatia vizelor este net imbunatatita. Putem da pana la o mie de vize pe zi. Nu mai avem de-a face cu acele cozi din anii trecuti. Avem oameni mai multi. Am detasat personal. Am marit programul de lucru.

Aveti discutii frecvente cu domnul Leonard Orban asupra anumitor probleme cu care se confrunta Romania?

Ce discut cu domnul Orban despre Republica Moldova este legat de „limba moldoveneasca". O spun foarte deschis. Voi accepta limba moldoveneasca atunci cand voi accepta si limbile braziliana, mexicana si austriaca. Deseori am impresia ca la nivelul unor oficiali de la Chisinau problema nu este tratata cu seriozitate. Un fost prim-ministru roman a spus ca va accepta existenta limbii moldovenesti atunci cand va vedea un dictionar moldovenesc. Imediat, la Chisinau a aparut, peste noapte, un astfel de dictionar!

Sunt divizati romanii din afara granitelor?

Foarte divizati. Si nu vreau sa las impresia ca asta s-ar intampla numai in spatiul apropiat. In Italia si Spania avem circa 80-90 de asociatii de romani.

Sunteti suparat pe ziaristi?

Nici pe departe. Ziaristii nu au nicio vina. Sunt suparat pe acei ziaristi care se duc in redactii si nu au posibilitatea sa spuna unde au fost.

Au fost exagerari din partea presei?

Nu, nu au fost exagerari. Au fost oameni care au dorit sa confirme faptul ca Traian Basescu a avut dreptate cand s-a opus numirii mele. Sunt oameni, nu neaparat ziaristi, care dau titluri, care conduc ziare. Fiind pus in situatia de a conduce un minister nu ma gandesc numai la asta. Nu as vrea sa se supere presa pe mine, dar nu e principala mea preocupare.


Va simtiti vanat de presa?

Nici pe departe. Eu sunt bucuros de faptul ca politica externa e atat de interesanta, dar de cele mai multe ori se fac comentarii. Fiecare comenteaza ce crede. Asta nu inseamna ca ma supara