Filmul romanesc „O zi buna de plaja” de Bogdan Mustata a primit ieri cel mai important premiu pentru scurtmetraj al Festivalului de Film de la Berlin, Ursul de Aur
Regizorul si scenaristul in virsta de 32 de ani a obtinut cel mai important premiu acordat pentru scurtmetraj la Berlinala, pentru filmul „O zi buna de plaja“, al carui scenariu a fost scris de Catalin Mitulescu. Potrivit Cotidianul, acum trei ani, un juriu romanesc nu ii dadea scriptului decit de nota 5.

Juriul sectiunii Berlinale Shorts, format din scenaristul si actorul Marc Barbé (Franta), producatorul Ada Solomon (Romania) si actrita Laura Tonke Germania), i-a acordat alaltaieri seara Ursul de Aur lui Bogdan Mustata, pentru scurtmetrajul „O zi buna de plaja“. „Asupra filmului lui Bogdan nu a existat nici un dubiu si ce este chiar mai interesant e ca unuia dintre membrii juriului scurtmetrajul i-a pus o serie intreaga de intrebari si nu l-a perceput la prima mina, ceea ce a fost un plus pentru film si pentru decizie“, a declarat producatoarea Ada Solomon.


De altfel, motivatia juriului citita de Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, marti seara, spunea chiar acest lucru: „Filmul ridica intrebari despre subiectele pe care le trateaza mai degraba decit sa le solutioneze transant. Face acest lucru intr-un fel extrem de precis si de imprevizibil. Ni se pare ca nimic nu e mai pretios la un film decit faptul ca iti ramine in minte si continua sa se deruleze cu mult dupa ce genericul de final s-a sfirsit“. Si modul in care a primit publicul „O zi buna de plaja“ a fost la fel de spectaculos, potrivit Adei Solomon. „La vizionari, din fericire pentru mine, salile au fost pline de fiecare data, sint cinemauri mari, nu e vorba despre niste salite si e extrem de placut sa vezi filmul lui Bogdan Mustata inconjurat de atita public. Eu am vazut filmul inainte pe DVD, dar nu se compara cu senzatia cind iti freamata oamenii in jur. Acelasi lucru il pot spune si despre filmul lui Paul (Negoescu, al carui scurtmetraj «Tirziu» a rulat la Berlin – n.r.)“, subliniaza Ada Solomon, adaugind „Ce pot sa mai spun iarasi despre ce-a mai fost in jurul proiectiilor este ca toata lumea a apreciat calitatea imaginii in filmele romanesti si maiestria lor. Sint filme complete, nu exercitii, si nu sint propuneri si, din pacate, au fost destul de putine pelicule de acest fel“.

Filmul de 10 minute, realizat dupa un scenariu de Catalin Mitulescu, ii are in centru pe trei pusti delincventi care sechestreaza un sofer de duba si o prostituata si-i duc pe o plaja.

Actorii au fost luati dintr-o inchisoare de minori si respectiv din centre de plasament din Bucuresti. Preproductia a inceput in martie 2007, iar filmarile au avut loc in iunie, pe litoral, si au durat cinci zile.
„O zi buna de plaja” „ridica mai degraba probleme decat sa aduca solutii”, intr-un mod foarte precis si impredictibil, se arata in motivatia juriului festivalului. „Consideram ca este una dintre cele mai pretioase calitati ca un film sa ramana cu tine si dupa ce genericul s-a sfarsit.”

Romania Libera adauga ca Bogdan Mustata a mai colaborat cu Catalin Mitulescu pentru realizarea scenariului pentru lungmetrajul "Un balon in forma de inima".

In competitia Berlinale Shorts s-au inscris peste 1 500 de scurtmetraje din 64 de tari. Pentru "Ursul de Aur" si "Ursul de argint" au concurat 10 filme. "Ursul de argint" a fost castigat de pelicula "Udedh bun" din India. Juriul a mai acordat doua mentiuni speciale, pentru „Superfície” de Rui Xavier si scurtmetrajul de animatie „RGB XYZ” de David OReilly.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.