Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) solicita Guvernului sa sustina reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic si, in principal, a soiei, a declarat ieri presedintele Marcel Cucu, citat de NewsIn.

Romania s-a aliniat politicii agricole a UE in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007. "Comisia Europeana doar ne-a recomandat sa nu mai cultivam organisme modificate genetic, nu ne-a interzis. Noi solicitam Guvernului sa faca demersuri pentru reintroducerea cultivarii plantelor modificate genetic in Romania", a spus Marcel Cucu. Acesta a precizat ca principalele argumente ale fermierilor se refera la costurile scazute si la dublarea productiei, in cazul soiei modificate genetic.

"Foarte multi fermieri sunt interesati sa cultive soia modificata genetic, datorita costurilor de productie. Pentru soia conventionala costurile pentru un hectar ajung pana la 2.400 de lei, iar pentru cea modificata genetic sunt de cel mult 1.200 de lei la hectar. Mai mult, productia de soia modificata este mai mult decat dubla fata de cea conventionala", a mentionat Cucu.

Potrivit coordonatorului de campanii Greenpeace, Gabriel Paun, este putin probabil ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) sa sustina o astfel de initiativa.

"Ma indoiesc ca Ministerul Mediului va sustine reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic, pentru ca este un proiect riscant care contravine principiului precautiei. Noi nu putem decat sa prezentam Guvernului studii care dovedesc ca aceste culturi sunt nocive atat pentru mediu, cat si pentru sanatate", a spus Gabriel Paun. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in 2006 existau 1.100 de cultivatori autorizati, fiind realizata o productie de 248.000 de tone de soia modificata genetic. Din categoria organismelor modificate genetic, singura planta care este autorizata de UE este porumbul modificat genetic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.