Colegiul CNSAS va propune ca prin viitoarea lege de functionare a institutiei sa fie reintroduse deciziile luate prin vot.
Intr-o sedinta in care si-au propus sa vada cum pot pune in practica ordonanta de guvern de saptamina trecuta, membrii Colegiului CNSAS au ajuns la concluzia ca, in pofida deciziei Curtii Constitutionale, institutia trebuie sa dea decizii prin vot. Revenirea la vechea procedura, prin care verificarea unei persoane privind colaborarea cu Securitatea se finaliza prin votul Colegiului, se va face insa intr-o forma voalata si partiala. Concret, membrii Colegiului vor ca, dupa ce Directia de Investigatii intocmeste un probatoriu cu privire la o persoana, cu mentionarea probelor din arhiva, acesta sa fie „asumat“ prin vot de Colegiu.

Daca propunerea CNSAS va fi acceptata de Ministerul Justitiei si va fi inclusa in viitoarea lege de functionare a institutiei, membrii Colegiului vor avea, practic, aceleasi atributii ca si inainte.

Diferenta va fi doar aceea ca, potrivit propunerii CNSAS, Colegiul nu va judeca si contestatia celor nemultumiti de prima decizie, asa cum se intimpla pina acum, ci acestia se vor adresa direct instantei. In plus, nici in ordonanta, nici in discutiile membrilor Colegiului nu a mai aparut sintagma de politie politica, ce va fi inlocuita cu „colaborare cu Securitatea pentru incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului“.

Potrivit ordonantei in vigoare, adoptata dupa declararea neconstitutionalitatii legii de functionare a CNSAS, Colegiul are atributii mai mult administrative, persoanele verificate primind direct de la Directia de Investigatii o comunicare privind colaborarea cu Securitatea.

Comunicarea poate fi contestata la CNSAS si solutionata de Colegiu sau poate fi contestata direct in instanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.