Armele cu bile de cauciuc, care sunt periculoase, dar - potrivit legislatiei romanesti - sunt neletale, se pot procura in baza unei simple notificari de la politie

In celelalte state membre UE, acestea sunt considerate letale si sunt supuse autorizarii, dupa cum ne-a declarat Niculae Marinescu, seful Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul IGPR. Politia Romana incearca, inca de anul trecut, sa modifice Legea armelor, dar proiectul de modificare si completare a acesteia se afla inca la Ministerul de Interne.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau inregistrati 42.535 detinatori de arme neletale, cu 8.268 mai multi decat cei inregistrati in 2006. Aproximativ 14.150 dintre detinatori sunt din Bucuresti. O persoana poate avea insa mai multe arme neletale, pe care le poate achizitiona in baza buletinului si a unei notificari eliberate de politie.

Interzise in Uniunea Europeana

"Daca pentru permisele eliberate pentru arme letale cresterea este de 13 la suta, numarul certificatelor de detinator de arme neletale eliberate in 2007 a crescut cu 1.042 la suta fata de anul precedent. Adica de la 1.272 de certificate eliberate in 2006, s-a ajuns, in 2007, la nu mai putin de 14.522 de certificate eliberate. Anul trecut s-au inregistrat, la nivel national, 77 de cazuri in care s-au folosit fara drept arme cu bile de cauciuc si cu aer comprimat, numarul acestora fiind aproape de doua ori mai mare decat cel din 2006.

Cu toate acestea, Romania ramane in continuare singurul stat din Uniunea Europeana care permite comercializarea armelor cu bile de cauciuc doar in baza unei notificari", a subliniat comisarul-sef, adaugand ca, "in anumite conditii, folosirea unei arme neletale poate conduce la decesul persoanei". O alta propunere este incriminarea ca infractiune a uzului de arma neletala, care se poate pedepsi cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

In prezent, cei care folosesc armele neletale in alte conditii decat cele de legitima aparare sau in poligon se pot alege doar cu amenzi cuprinse intre 2 si 5 milioane de lei vechi si confiscarea armei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.