Seful statului declara ca un sfert dintre magistratii romani sint fosti securisti
Traian Basescu a spus joi, in cadrul unei intilniri cu eroul anticomunist Vasile Paraschiv, ca 25% dintre magistrati au colaborat cu fosta Securitate, informeaza Cotidianul. Presedintele si-a bazat afirmatiile pe declaratia Germinei Nagat, sefa Directiei de Investigatii din cadrul CNSAS, dintr-un interviu pentru BBC. Dupa ce i-a inminat un „proiect de lege” intocmit de el, Vasile Paraschiv i-a spus sefului statului ca documentul propune ca ofiterii de Securitate sa fie obligati „sa marturiseasca tot adevarul in fata propriilor victime si/sau in fata justitiei”. Traian Basescu si-a intrerupt invitatul si a spus rizind: „Daca va uitati la declaratia Germinei Nagat de astazi (joi - n.r.), constatati ca trebuie sa marturiseasca ei in fata lor. 25% din magistrati sint din fosta Securitate”.

In interviul acordat BBC, sefa de la CNSAS spunea ca, dintr-un grup de 118 magistrati pentru care s-a facut probatoriu, 25 au primit verdict de politie politica. „Nu se pot da nume pentru ca ele sint in diferite etape ale contestatiei, la Colegiu sau la Curtea de Apel”, a declarat Nagat. Ulteriora declarat ca in 2007 au fost verificati 1.175 de magistrati, iar in 2006 - 2.336 de judecatori si procurori.

„Acum, asistam la o restauratie legata de inchiderea dosarelor fostei Securitati“, a precizat Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, citat in Gardianul. Vasile Paraschiv a intervenit spunand ca ceea ce se intampla in Romania este consecinta fireasca a restauratiei comunismului cu fata umana facuta de catre Ion Iliescu la 20 mai 1990, informeaza NewsIn. El i-a facut cadou sefului statului doua dintre cartile sale si i-a inmanat un memoriu - o lista cu 29 de „teroristi romani“ care l-au torturat, precum si un proiect de lege prin care „ofiterii de securitate sa fie obligati sa marturiseasca tot adevarul in fata propriilor lor victime sau in fata justitiei“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.