Mihai Necolaiciuc, fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane (CN CFR), este cercetat de DNA pentru mai multe infractiuni, la care a avut complici
In perioada 2001-2003, Mihai Necolaiciuc a angajat CFR intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei. Dupa cum informeaza DNA, citat de Adevarul, o parte din banii folositi nelegal - 4.535.570 euro - proveneau dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale. Bunurile, produsele si serviciile achizitionate au reprezentat panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata, cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata (macazuri), motorina si solutie de ignifugare.

Ziua adauga conform declaratiilor procurorilor DNA: "In perioada 2001-2003, inculpatul Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CNCFR si ordonator principal de credite, a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei". Potrivit procurorilor anticoruptie, prin aceste operatiuni a fost creat un prejudiciu de aproximativ 18,4 milioane de euro in dauna CNCFR. O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, aproximativ 4,5 milioane de euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii, care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale. Conform anchetatorilor, bunurile, produsele si serviciile achizitionate au reprezentat panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata,cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata (macazuri), motorina si solutie de ignifugare.

Desi urmarirea penala a fost demarata inca de la inceputul anului trecut, Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia, iar la 16 martie 2007, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva timp de 30 de zile.Potrivit Cotidianul, s-au emis mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii.Pentru a recupera prejudiciul, s-a instituit sechestru asupra bunurilor imobile si a sumelor de bani detinute de inculpatii Necolaiciuc Mihai, si a complicilor sai Olaeru Viorica, Vladut Dragos Vasile, Vladut Ilie si Nicula Ovidiu Lucian.

Mihai Necolaiciuc a fost director general la CN CFR in perioada iulie 2000-octombrie 2003 si mai este cercetat si in alte dosare penale la DNA. Pe numele lui a mai fost emis un mandat de arestare legat de savirsirea altor infractiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.