Desi au trecut 18 ani, nu se stie cu exactitate daca trupul fostului presedinte a fost inmormantat in cimitirul Ghencea
Instanta trebuie sa decida, in cinci zile, daca aproba sau nu cererea fiicei lui Ceausescu, Zoe, de deshumare a parintilor ei din cimitirul Ghencea, Elena si Nicolae Ceausescu.
Ani de zile, Zoe si Valentin Ceausescu s-au judecat cu Ministerul Apararii (MAp), in incercarea de a afla adevarul. Cu toate ca Ministerul Apararii nu s-a opus, instanta a decis in primavara sa-i respinga cererea. Intre timp Zoe a murit, iar lupta este continuata acum de sotul ei, Mircea Opran. Acesta a cerut MAp sa prezinte documente care dovedesc ca sotii Ceausescu au fost ingropati in cimitirul Ghencea, dar pana acum instanta s-a opus. Peste cinci zile, Ministerul Apararii Nationale va trebui sa prezinte toate documentele pe care le are privind locul unde sunt ingropati sotii Ceausescu.

Desi au trecut 18 ani de la moartea celor doi, nici pana astazi nu se stie cu exactitate daca trupurile neinsufletite ale sotilor Ceausescu au fost intr-adevar inmormantate in Ghencea. Ministerul Apararii nu poate dovedi cu acte, iar proba ADN, care presupune deshumarea, a fost respinsa. In orice caz, in documentele cimitirului Ghencea nu e nici urma de numele lui Nicolae sau al Elenei Ceausescu.
In martie, 2005, Zoe Ceausescu a dat in judecata MInisterul Apararii Nationale si Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Ea solicita ministerului sa faca dovada ca parintii ei, Nicolae si Elena, au fost inmormantati, dupa executarea lor, in Cimitirul Ghencea Civil. Zoe a cerut deshumarea sotilor Ceausescu si efectuarea unor expertize medico-legale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.