Seful statului il atentioneaza, printr-o scrisoare, pe ministrul interimar al Justitiei ca savarsteste un abuz in serviciu prin refuzul de a trimite Parchetului solicitarile de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt ministri si il avertizeaza pe Melescanu ca nu va ezita sa actioneze.

Traian Basescu afirma in scrisoarea adresata ministrului interimar al Justitiei si publicata pe site-ul Adminsitratiei Prezidentiale, ca a luat act "cu ingrijorare" de refuzul de a transmite Parchetului cererile sale privind inceperea urmaririi penale in cazul a opt fosti si actuali ministri, desi dosarele au fost trimise inca de saptamana trecuta.

Traian Basescu aminteste ca a trimis pe 18 ianuarie, sub sigiliu, documentele ce au stat la baza referatelor procurorilor de caz, acte pe care ministrul Justitiei le-a restituit Presedintiei la numai o zi distanta.

Seful statului arata ca aceste acte au stat la baza solicitarii de urmarire penala si s-au aflat in copie la Administratia Prezidentiala, cu inscriptia ,,Conform cu originalul'' si stampila institutiilor transmitatoare. "Documentele in original s-au aflat intotdeauna la Ministerul Public. Absolut toate documentele pe care le-am detinut v-au fost transmise", spune seful statului.

Traian Basescu afirma ca Teodor Melescanu, in calitate de ministru interimar al Justitiei, nu are dreptul de a cenzura decizia presedintelui si exemplifica in acest sens prin decizia CCR de desfiintare a comisiei prezidentiale de avizare a urmaririi penale a demnitarilor.

"Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta justitiei si sa nu intarziati aplicarea legii atunci cand este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului", se mai arata in scrisoarea sefului statului, informeaza NewsIn.

Traian Basescu ii solicita ministrului interimar al Justitiei "sa se limiteze la atributiile legale" pe care le detine si apreciaza ca Teodor Melescanu impiedica prin actiunile sale indeplinirea unei prerogative prezidentiale. Traian Basescu ii solicita ministrului sa transmita Minsiterului Public cererile de incepere a urmaririi penale, impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia lui Teodor Melescanu.

"Va atentionez ca in caz contrar veti savarsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei", incheie scrisoarea adresata ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu.

Presedintele Traian Basescu l-a avertizat, in urma cu o zi, pe ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu ca este pe punctul de a comite abuz in serviciu si i-a cerut sa respecte legea, adaugand ca Executivul face greseli ce demonstreaza legaturile cu PSD pentru protejarea ministrilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.