Guvernul Tariceanu va refuza sa ia vreo decizie in legatura cu proiectul minier, iar lucrarile coordonate de Gabriel Resources vor fi blocate pana in 2009

Conform Cotidianul, proiectul minier de la Rosia Montana, coordonat de compania Rosia Montana Gold Corporation, va ramine blocat pina in 2009. „In acest an, autoritatile nu vor lua nici o decizie finala legata de proiectul de la Rosia Montana“, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, citat de MEDIAFAX. Potrivit lui Gabudeanu, chiar daca proiectul va primi aviz favorabil, investitia nu va putea fi initiata decit dupa ce licenta va fi reactualizata, ceea ce inseamna o perioada de pina la sase luni.

„Daca proiectul va fi aprobat, investitorul trebuie sa prezinte ANRM noi documente referitoare la cantitati, termene, studiu de fezabilitate reactualizat. Avind in vedere ca trebuie analizate mii de documente, cred ca va dura cel putin cinci-sase luni sa putem acorda noua licenta“, a explicat seful ANRM. Aceeasi opinie a fost impartasita si de reprezentantii companiei, care au anuntat, in noiembrie 2007, ca, daca procesul de autorizare a proiectului Rosia Montana va fi reluat, va mai dura sase luni pentru a completa procesul si apoi inca doi ani pentru construirea minei.

Oficialii Gabriel Resources, actionarul majoritar al companiei Rosia Montana Gold Corporation, au declarat, la aceeasi data, ca procesul de autorizare ar putea reincepe numai daca se va schimba actualul Guvern, care este „minoritar“. La finele anului trecut, conducerea companiei a anuntat ca va concedia peste 200 de salariati, ca urmare a restringerii activitatii, dupa ce proiectul nu a primit avizele de mediu necesare derularii investitiei.

Proiectul de exploatare miniera intensiva cu cianuri de la Rosia Montana pune in pericol VIATA in Tara Motilor, deschizand calea producerii celui mai mare dezastru ecologic din Europa de est. SE VOR DISTRUGE: 5 munti, un patrimoniu national unic in lume,10 biserici, 12 cimitire, 958 de gospodarii. Oamenii care nu vor sa se mute sunt amenintati cu exproprierea.

Ce inseamna lupta pentru salvarea Rosiei Montane? Afla istoria unei lupte de peste 5 ani impotriva distrugerii, coruptiei, lacomiei. Din cauza nepasarii si incompetentei, autoritatile romane au ignorat pana in prezent vocea societatii civile; insasi procedura de impact asupra mediului este deja viciata si flagrant ilegala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.