Guvernul Tariceanu vrea sa scoata pesedistii din vilele RA-APPS. Mircea Geoana, Vasile Dincu si Serban Mihailescu nu vor putea sa-si cumpere casele de la stat.

Seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan, a decis sa prelungeasca toate contractele de inchiriere ale Regiei Autonome-Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care au expirat pe 31 decembrie 2007. Numarul estimativ al acestora este de 100. „Contractele sint prelungite cu un an, dar vor fi si citeva exceptii. Am pastrat in jur de 200 de case pentru fondul de protocol si locuinte de serviciu. Sint mai multe blocuri unde vor fi cazati demnitarii, dar si citeva vile care vor putea fi folosite pentru protocol“, a spus Ilie Bolojan.

Mircea Geoana

“Nu e nici o problema daca nu ne intelegem cu RA-APPS sa ne mai lase o perioada in casa, plecam.”

Vasile Dincu

“Cind o sa se scrie si despre toate nevestele celor de la putere care stau in case de la stat, o sa spun si eu.”


Serban Mihailescu

“Stiu ca sint porniti pe mine ca la balamuc. E problema lui Bolojan si e o problema personala cu mine.”

La ordinul emis in 28 decembrie 2007 si care stabilea prelungirea contractelor, seful SGG a anexat si lista cu locurile exceptate. Printre acestea se numara vilele in care locuiesc fosti demnitari ai guvernului Nastase, printre care Mircea Geoana, Vasile Dincu sau Serban Mihailescu, si chiar si vila in care a stat Dan Iosif. „Lista nu am facut-o tinind cont de locatari, ci de locatii“, a spus Bolojan. Reglementarile acestui ordin vor trebui aprobate printr-o hotarire de guvern. „In termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii adoptate de Parlament in decembrie, care prevede ca toti cei care au contracte de inchiriere valabile si chiria platita la zi la momentul lunii septembrie 2007 pot cumpara locuintele prin negociere directa, trebuie aprobata o hotarire de guvern cu listele locuintelor de serviciu si protocol. Aceasta va fi aprobata peste doua saptamini. Propunerea noastra este lista prevazuta in ordin, ramine de vazut daca Guvernul va face vreo modificare“, a spus Bolojan. Noile contracte de inchiriere prin care se prelungeste inchirierea prevad o clauza potrivit careia cei care nu vor dori sa-si cumpere casa vor trebui sa elibereze locuinta in 30 de zile de la data publicarii anuntului de vinzare prin licitatie.

Chiar si cei care au contracte de inchiriere pentru imobilele care figureaza ca viitoare locuinte de serviciu si protocol isi vor putea prelungi contractele daca sint fundatii de utilitate publica. In acest fel, Fundatia Renasterea a Mihaelei Geoana, sotia liderului PSD, al carei contract a expirat pe 31 decembrie 2007, isi va putea prelungi sederea in imobilul RA-APPS daca dovedeste ca a obtinut acest statut. „Pina acum nu ne-a prezentat acest document, dar daca o va face, va trebui sa-i prelungim contractul“, a spus Bolojan.

Contactati de Cotidianul, citiva dintre locatarii cu nume sonore care ar trebui sa paraseasca imobilele RA-APPS nu stiau nimic de ordinul lui Bolojan. „Nu am fost instiintat, dar daca este ceva, probabil vine cu posta. Nu e nici o problema daca nu ne intelegem cu RA-APPS sa ne mai lase o perioada in casa, plecam. Gasim o locuinta intermediara. Noi avem contractata o locuinta care se afla in constructie si trebuie sa fie gata anul asta. Nu am facut credit la banca, e vorba doar de un precontract“, ne-a declarat Mircea Geoana, chirias in Str. Cucu Starostescu nr. 3. Daca seful PSD, principalul actor in scandalul vilelor RA-APPS, pare resemnat cu decizia Secretariatului Guvernului, colegul lui de partid, Serban Mihailescu, chirias la protocolul de stat de aproape 30 de ani, este de-a dreptul revoltat. „Stiu ca sint porniti pe mine ca la balamuc. E problema lui Bolojan si e o problema personala cu mine“, spune cu naduf Mihailescu, locatarul vilei din Str. Cringului nr. 11 A. Totodata, el considera ca ordinul este „nul“ atita vreme cit nu s-a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta nr. 28 despre vinzarea vilelor de protocol. „Bolojan se iluzioneaza cu asta. Si cred ca nu va face nimic. Ce o sa fac? N-o sa fac nimic pina cind n-o sa vad publicata decizia Curtii Constitutionale referitoare la Ordonanta nr. 28. Pina atunci, ordinul e ilegal“, completeaza Mihailescu.

Un alt pesedist cu greutate care plateste chirie la stat, Vasile Dincu, refuza sa comenteze ordinul. „Cind o sa se scrie si despre toate nevestele celor de la putere care stau in case de la stat, o sa spun si eu. Am zis ca o sa eliberez imobilul in scurt timp“, mentioneaza totusi Dincu, locatar al imobilului din Bulevardul Marasti nr. 4. Casa din N. Gogol nr. 2, in care locuieste Petre Roman, si vila fostului senator Dan Iosif trebuie si ele eliberate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.