Seful AIEA afirma ca Romania se numara printre tarile cu cele mai multe tentative de trafic de materiale radioactive.

Directorul AIEA, Mohammed ElBaradei, a declarat ca cele mai multe tentative de contrabanda cu substante radioactive se inregistreaza in fostele tari comuniste sau sovietice, printre care Romania, in contextul temerilor ca al-Qaeda ar putea folosi astfel de materiale in zone aglomerate, relateaza APCOM, citat de NewsIn.

Intr-un interviu acordat cotidianului arab „Hayat“ si preluat de presa italiana, laureatul Premiului Nobel pentru pace si directorul AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) vorbeste despre amenintarea unui atac terorist comis de al-Qaeda, folosind materiale nucleare, intr-o „mare capitala“, cum este „Londra sau Cairo“, atac ce ar putea fi „mult mai grav decit 11 septembrie“.

Egipteanul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu numarul mare al tentativelor de furt de astfel de substante. „In fiecare an sint arestate sute de persoane care incearca“ sa fure substante nucleare. Principalele tentative de contrabanda se inregistreaza in tarile din fosta URSS sau din Europa de Est - „Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina si Romania“.

Egipteanul face referire si la temerile Occidentului fata de eventualitatea obtinerii unei bombe nucleare de catre o tara islamica, pe care le considera nefondate. „Ma tem mai degraba ca grupari ca al-Qaeda sau altele ar putea obtine o arma nucleara, mai degraba decit un stat“, a spus el, subliniind ca programul nuclear iranian „nu este un pericol iminent“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.