Sute de oameni au venit ieri la Costesti (Arges) pentru a participa la funeraliile regelui romilor, Ilie Badea Stanescu.

Sute de oameni l-au condus ieri dupa-amiaza, la Costesti - Arges, pe ultimul drum pe Ilie Badea Stanescu, zis Tortica, regele romilor de pretutindeni, care a decedat in Ajun de Craciun, in urma unui atac de cord. La inmormantarea regelui Tortica au participat si alti doi lideri marcanti ai romilor, regele Cioaba si imparatul Iulian al romilor de pretutindeni.

„A fost stapanul bogatilor si saracilor”

Ieri de dimineata, la Palatul de Arama de la Costesti-Arges era jale mare. Inca de la ora 10.00, in curtea Palatului Regal se stransesera deja cateva zeci de persoane, adunate in jurul unui foc ce a ars permanent timp de trei zile si trei nopti. Potrivit traditiei tiganesti, focul de priveghi ii asigura mortului odihna vesnica pe lumea cealalta si nu trebuie stins decat atunci cand sicriul este scos din casa.

„Tatal meu a fost stapanul bogatilor si al saracilor. A murit doar la cateva minute dupa ce daruise cadouri unor copii care venisera sa ne colinde. Doamne, pentru toti oamenii ai venit cu cadouri de Craciun, iar noua ni l-ai luat pe tata!”, se jelea Anisoara Stanescu, una dintre fetele regelui Tortica.

Pe la ora 11.00, la Palatul Regal isi face aparitia si imparatul Iulian, insotit de Marius Stanescu, baiatul mai mic al regelui decedat. „Sa stiti ca sicriul asta nu e din aur. Este adus din America si costa 2.000 de dolari. Iar in sicriu nu vor fi asezate obiecte de valoare. Ne e frica de profanatori si atata timp cat e nevoie mormantul va fi pazit de catre o firma de bodyguarzi”, le-a spus celor prezenti la inmormantare Marius Stanescu.

Sobor de cinci preoti

In jurul orei 12.00, trupul neinsufletit al regelui Tortica a fost scos din Palatul de Arama, in acordurile unei fanfare. Pe langa cantecele mortuare, fanfara a respectat dorinta vaduvei Stanescu si a interpretat piesele preferate ale lui Tortica, printre care si melodia „Radu mamii”. Dricul funerar a fost inchiriat de la o firma din Pitesti, iar slujba religioasa a fost oficiata la biserica din centrul Costestiului de un sobor de cinci preoti.

Sicriul regelui Tortica a fost purtat pe brate de sase bodyguarzi, iar alti zece agenti de paza de la aceeasi firma au asigurat ordinea pe tot parcursul ceremoniei funerare.

Potrivit traditiei, cand cortegiul funerar ajungea la o raspantie, rudele celui decedat au aruncat monede saracilor, insa n-a fost vorba despre banuti din aur sau valuta. Marius Stanescu, unul dintre fii celui disparut, a aruncat cateva sute de bancnote de un leu si cinci lei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.