Romania a trimis in Italia 20 de politisti romani, dintre care opt de etnie roma. Au “luptat” cot la cot alaturi de autoritatile italiene impotriva infractorilor. Au luat parte la actiunile din cazul Mailat, au aparat chiar o cazarma si au cautat un asasin invizibil. Jurnalul National va prezinta un interviu cu unul dintre politistii romani.
JN: V-ati intors recent din misiune, din Italia. Cum a inceput colaborare romano-itaiana?

La un moment dat, datorita multitudinii de infractiuni comise de romani in Italia, a aparut o necesitate obiectiva de a colabora cu Politia italiana. Asa a luat nastere proiectul ITARO, care prevedea dislocarea pe teritoriul italian a unor politisti specialisti romani, care sa sprijine autoritatile italiene in activitatile pe care le desfasoara, in vederea contracararii fenomenului infractional generat de concetatenii nostri. Ultima misiune ITARO 4 s-a desfasurat in perioada 17 septembrie-15 decembrie. Toate ar fi fost bune si la locul lor daca la un moment dat nu ar fi aparut acel episod care a vizat moartea Giovannei Regianni.

JN: De ce era nevoie de politisti romani in Italia?

Era nevoie de noi acolo pentru ca situatia operativa o impunea. Anchetarea romanilor s-a dovedit foarte anevoioasa. Politia italiana nu dispune de niste fonduri atat de mari. La nivelul chesturii din Roma este o singura camera in care se poate accesa internetul. Camera care este sub cheie, cu acces special. Calculatoarele sunt din prima generatie. Iar toate actele se intocmesc foarte greu. Ca sa deschizi un computer trebuie sa astepti un sfert de ora. Ei nu au foarte multe masini. Ei au o motivatie cu tenta politica, pentru ca spun ca guvernul actual nu a investit in siguranta publica. Inainte sa ma intorc in tara, politistii au iesit in strada. Culmea, este mai rau ca la noi.
Cazul Giovana Regianni

JN.: Ce s-a intamplat in cazul Mailat?

Am participat la cazul acesta, chiar din momentul retinerii lui Mailat. Cand il gasesti pe un om cu pistolul in mana si teava fumegand, e mai greu de presupus ca nu el a tras. Mailat a fost gasit in baraca lui cu un tricou si ciorapii plini de sange. Se schimba. Chiar in momentul in care incerca sa fuga a fost retinut de politistii din Ponte Milvio. Tot in baraca lui a mai fost gasita si poseta doamnei Giovannei Regianni. Cazul este inca in desfasurare. Activitatile investigative s-au terminat. Politia nu mai are nici o autoritate.

JN.: Cum s-a petrecut incidentul?

Mailat spune ca doar a gasit geanta. Dar a purtat femeia pe umeri aproximativ 200 de metri si a vrut sa o arunce intr-o groapa unde erau colectate deseuri metalice. Dubiul este daca nu cumva au fost doi. Mailat nu este un tip foarte solid, iar distanta de unde se presupune ca s-a produs agresiunea si pana in locul unde a aruncat-o este destul de mare. Femeia a murit dupa 46 de ore de cand a fost gasita. Ea a fost talharita pe traseul dintre gara si statia de autobuz. Apoi a fost batuta, incat si-a pierdut constiinta. Avea o umbrela in mana, pentru ca ploua. Regianni avea o echimoza pe fata. Tija umbrelei i s-a imprimat pe fata. La mica distanta de acel loc este un gard din plasa, pe sub care Mailat a tarat-o. El are pe spate niste urme care corespund ca dinamica cu sarma din gard.

J.N.:Ce probleme creeaza romanii autoritatilor italiene?

Autoritatile italiene au avut foarte multe cazuri cu cetatenii romani gasiti fara acte de identitate. Isi declarau o identitate falsa. “Cum te cheama?” “Gheorghe Marin.” “Si unde stai?” “In Bucuresti pe partea dreapta.” Am gasit o minora care iesise la furat. A spus ca o cheama Bobeanu Smochinita. A fost adusa la chestura. Eu, fiind acolo, am verificat sa vad daca exista aceasta persoana. Bineinteles ca nu! Atunci s-a pus problema ce facem cu copilul. Complicat. Trebuie fotosemnalata, amprentata. I-au spus sa nu mai fure si i-au dat drumul.

J.N.: Sunt romanii cei mai periculosi infractori ?

Nu! Italienii impreuna cu ofiterii romani au arestat trei albanezi, infractori foarte periculosi, care gestionau un grup de prostituate romance si de alte nationalitati. Dupa ce duceau fetele la “produs”, plecau si ei sa mai faca rost de un ban. Intrau prin escaladare in diferite apartamente, din zonele rezidentiale, apoi fortau termopanele din balcoane. Victimele erau trezite cu o raza de lumina, de la lanterna proiectata in fata. Erau legati, batuti si li se furau toti banii. Daca nu gaseau bani incepeau sa-i tortureze. La ultima isprava au dat peste un avocat care avea in casa un seif. Seiful abia fusese montat, iar cei de la firma nu-i lasasera cheile, pentru ca trebuia sa mai semneze niste documente. Dupa ce l-au batut mar, nu l-au crezut ca nu are cheile si i-au taiat un deget. I-au spus “Mai ai inca noua, daca nu deschizi seiful ti le taiem pe toate”. Acesti infractori aveau un puternic accent din est si, cand plecau din casele victimelor, le ziceau “Nu va fie teama, suntem romani, nu va omoram. Vrem doar banii si bijuteriile”. De aici a plecat toata investigatia. Nu am auzit de asemenea cazuri facute de romani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.