Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici a anuntat ca, pentru o perioada, se retrage din activitatile lui de la Academie.
Ziua informeaza ca prezidiul Academiei s-a intrunit ieri pentru a discuta acuzatiile de colaborare cu Securitatea aduse lui Balaceanu-Stolnici, membru de onoare al acesteia inca din 1992. "Avand in vedere situatia creata, am decis sa ma retrag din activitatea Academiei Romane, desi nu ma simt vinovat fata de Academie", se arata in textul solicitarii transmise de Stolnici Prezidiului Academiei, format din Ionel Haiduc - presedintele Academiei Romane, Dan Berindei, Florin Filip, Marius Iosifescu si Marius Sala - vicepresedinti, si Ioan Paun Otiman - secretar general al forului.

Potrivit Cotidianul, este a doua oara cind academicianul corecteaza ceea ce a spus anterior. In urma cu trei saptamini, cind Cotidianul a publicat un articol care arata ca a oferit Securitatii ca informator planul casei lui Vlad Georgescu, directorul de la Europa Libera, Stolnici a negat ca a fost vreodata in casa acestuia si ca Securitatea i-ar fi cerut asa ceva. Ulterior, cind Cotidianul a publicat documentul cu pricina, a recunoscut ca fusese o data. La fel, intr-o scrisoare adresata in urma cu o saptamina Academiei, acesta justifica colaborarea cu Securitatea prin caracterul special al cercetarilor sale si prin obligatia de serviciu, ca sef de sectie medicala la Institutul „Ana Aslan“. Ieri, acesta a introdus in calcul o noua varianta: aceea a presiunilor.

Dupa ce a oferit aceasta explicatie colegilor din conducere, Stolnici a scris ieri de fata cu acestia scrisoarea prin care spune ca se retrage. Din punct de vedere juridic, ea nu poate produce efectele unei demisii. La o prima interpretare pe care colegii sai au dat-o scrisorii, o premiera in istoria Academiei, aceasta nu va presupune ca Stolnici nu va mai aparea pe lista membrilor de onoare si nici ca nu va mai primi indemnizatia corespunzatoare functiei, ci doar ca nu va mai lua parte la activitatile stiintifice, festive sau sedinte, precum cea de astazi, a Adunarii Generale. Formalitatea gestului sau a reiesit si din declaratiile pe care le-a facut ulterior pentru Radio Romania Actualitati, unde a vorbit despre o „retragere temporara“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.