Taxa speciala de prima inmatriculare se va numi „taxa pe poluarea autoturismelor“, pentru ca statul spera sa scape in acest fel de procese.
Conform Cotidianul, Guvernul va schimba doar numele taxei de prima inmatriculare pentru ca acesta a creat „confuzie“ in mintea judecatorilor care au condamnat in fapt o masura de protectie a mediului.

Executivul a aprobat o nota a Ministerului Mediului care propune introducerea taxei de prima inmatriculare in legislatia de mediu. Taxa se va numi taxa de poluare de la autoturisme, iar sumele colectate vor fi investite in proiecte de mediu. „Motivul pentru care s-a propus schimbarea taxei speciale de prima inmatriculare este acela ca cetatenii au primit-o cu reticenta, probabil neintelegind ca este o taxa menita sa aduca bani pentru programe de protectie a mediului, si nu una pentru un serviciu al statului, si anume inmatricularea de masini“, a declarat Korodi Attila, ministrul Mediului. Potrivit ministrului, din cauza acestei confuzii, unii au reusit sa-si recistige in instanta banii achitati la inmatricularea masinii. „Noua forma a taxei nu cred ca va mai crea confuzii, iar instanta nu va mai da cistig de cauza vreunui reclamant“, a precizat ministrul Mediului.

Adevarul precizeaza ca ACR a primit mii de solicitari. Dupa ce doi romani au invins taxa auto in instanta, Automobil Clubul Roman a anuntat ca asigura gratuit consultanta juridica celor care vor sa dea statul in judecata. "Primim zilnic zeci de sesizari pe aceasta problema. Studiem acum modul in care vom reprezenta in instanta interesele acestor oameni", ne-a declarat Constantin Niculescu, presedintele ACR.

De asemeni, programul „Rabla" n-a avut succes, deoarece, din totalul celor 16.500 de autoturisme ce urmau a fi decontate in cadrul Programului de stimulare a innoirii parcului national auto, 56 au ramas neutilizate, se arata intr-un comunicat al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Programul, in valoare de 49,33 milioane lei, a fost sustinut din Fondul pentru mediu. Insuccesul programului "Rabla" a fost anuntat la o zi dupa ce premierul Tariceanu a declarat ca "sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, precum casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3.000 lei la 4.000 lei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.