AFP afirma ca aceste masuri se inscriu in contextul unor tensiuni care antreneaza temeri in legatura cu un nou diferend frontalier in zona si difuzeaza si reactia Ministerului roman de Externe.

Reuters noteaza ca cei doi diplomati, atašatul cultural, Vasile Nanea ši secretarul II al Ambasadei Romaniei, Laviniu Enii, trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore.

Chisinaul si Bucurestiul si-au adus in ultimele saptamani acuzatii grave. In 6 decembrie, presedintele Vladimir Voronin a acuzat Romania, membra a Uniunii Europene, la Bruxelles, de "agresiune permanenta" vizand tara sa, potrivit AFP si Reuters.

Voronin a denuntat politica romaneasca de acordare de cetatenie moldovenilor care isi dovedesc originile romanesti, vazand in ea o tentativa de destabilizare a tarii sale. Sute de mii de moldoveni au solicitat cetatenia romana, transmite Reuters.

In luna septembrie, autoritatile moldovene au acuzat de asemenea, consulul roman de la Chisinau, rechemat ulterior la Bucuresti, ca ar fi fost implicat intr-o afacere de coruptie legata de acordarea de vize. Dosarul lui se afla in prezent la Directia Nationala Anticoruptie, informeaza NewsIn.

Reuters precizeaza ca majoritatea celor patru milioane de locuitori ai Moldovei au un fond cultural comun cu romanii, iar limba oficiala a tarii, limba moldoveneasca, este aproape identica limbii romane. Cea mai mare parte a Moldovei a facut parte din statul romanesc inainte de 1940, desi locuitorii ei au legaturi vechi si cu Rusia, comenteaza ziaristii straini.