Pentru Ministerul de Externe de la Chisinau Laurentiu Pinte, secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural sunt "persona non grata" . "Ne aflam in zona unor provocari", a declarat Basescu
Stadiul relatiilor incordate dintre Romania si statul CSI Republica Moldova condus de comunistul Vladimir Voronin tind spre un punct maximal la exact trei ani de la alegerea presedintelui Traian Basescu si enuntarea Axei Bucuresti-Londra-Washington. Autoritatile de la Chisinau au anuntat ieri ca trec la razboi diplomatic direct prin expulzarea a doi diplomati romani. Cei doi reprezentanti ai Romaniei declarati "persona non grata" sunt Laurentiu Pinte, secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, conform surselor ZIUA de la Chisinau. Conform practicilor internationale in vigoare, Romania ar putea trece la masuri similare, ceea ce probabil si doresc comunistii lui Voronin.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe de la Chisinau, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat ieri pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca, ,,in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (1961), doi colaboratori diplomatici ai misiunii diplomatice romane au fost declarati persona non grata, acestia urmand sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore". MAE de la Bucuresti precizeaza ca "in semn de protest fata de acest gest surprinzator si neasteptat, ambasadorul Romaniei a refuzat primirea Notei verbale". In acelasi timp, ministrul de Externe Andrei Stratan a anuntat ca ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, a primit instructiuni de a veni la Chisinau pentru consultari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, referindu-se la decizia Chisinaului ca "ne aflam in zona unor provocari", dar ca politica Romaniei este in continuare de sprijinire a romanilor din R. Moldova. "Sunt masuri ale Guvernului de la Chisinau, aceste masuri nu ne vor determina sa restrictionam accesul romanilor din Republica Moldova peste frontiera. Consider ca suntem in zona unor provocari. Dimpotriva, voi cere insistent Guvernului sa luam masuri, sa facilitam tot mai mult accesul romanilor la vize, la piata fortei de munca in Uniunea Europeana si la educatie in Romania si pe piata fortei de munca din Romania", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari la Cotroceni. El a adaugat ca masurile luate de Chisinau nu schimba cu nimic pozitia Romaniei fata de Republica Moldova. "Nu ne adresam nici presedintilor, nici guvernelor din Republica Moldova, nici institutiilor statului. Politica noastra este sa-i sprijinim pe romanii din Republica Moldova, pe toti cei care vorbesc limba romana", a spus Basescu.

Provocari in lant

Ministerul de Externe de la Bucuresti "apreciaza acest act ca neprietenesc, total nejustificat si care vine in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta la adresa Republicii Moldova", se arata intr-un comunicat remis ieri presei.

Recent, Republica Moldova a mai acuzat un diplomat roman, seful serviciului consular, Alexandru Rus, afirmand ca acesta este implicat in traficul cu vize de la consulatul din Chisinau si solicitand retragerea acestuia. In 2002, pe fondul demonstratiilor anti-comuniste sustinute de elevi, studenti si membri ai Frontului Popular Crestin Democrat, Chisinaul l-a expulzat pe atasatul militar Ion Ungureanu. In ultimele saptamani, Vladimir Voronin a provocat brutal Romania, incercand sa obtina o reactie oficiala de la Bucuresti. La ultima sa iesire la Bruxelles, saptamana trecuta, el a acuzat Romania de "agresiune permanenta" la adresa Republicii Moldova, afirmand ca Bucurestiul nu ar fi recunoscut in mod corespunzator suveranitatea si "statalitatea" Republicii Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.