Oren David, ambasadorul Israelului in Romania, a acordat primul interviu de la numirea sa la post pentru ziarul Cotidianul
Ce vi s-a parut cel mai surprinzator in Romania?

Cind am ajuns, am fost impresionat de progresele facute de aceasta tara intr-un timp relativ scurt, gradul de sofisticare la care s-a ajuns, nivelul inalt de occidentalizare din orase. M-au impresionat placut prietenia oamenilor, caldura pe care o emana si politetea lor. Mi-a mai placut faptul ca, spre deosebire de alte tari din aceasta regiune, au fost pastrate parcurile in Bucuresti, zonele verzi.

In domeniul relatiilor dintre Romania si Israel ati realizat schimbari?

Relatiile dintre tarile noastre sint unice, deoarece Romania este singura tara din partea aceasta de lume care a mentinut relatiile cu Israelul neintrerupt, de la crearea statului nostru, in 1948. Sper ca in prima parte a anului viitor sa eliminam si necesitatea vizelor pentru romanii care vor sa viziteze Israelul. Acum relatiile noastre sint mai bune ca niciodata, deoarece se bazeaza pe numeroase elemente comune: politice si geostrategice, economice, culturale, pe relatii etnice. Comunitatea ce provine din Romania este a treia ca numar din Israel, 450.000 de persoane.

In ce domenii au investit in principal israelienii in Romania?

Investitiile israeliene in Romania incep in cer si se termina sub pamint. Spun ca incep in cer, referindu-ma la satelitul israelian Amos pentru telecomunicatii, care ofera servicii pentru diverse firme de telecomunicatii din Romania. Sub pamint, firmele israeliene ofera servicii de management al apei. Cea mai mare firma israeliana de comunicatii si-a mutat in 2000 in Romania centrul de cercetare, deoarece a gasit aici oameni bine pregatiti. Numeroase marci cunoscute in Romania sint israeliene: firma de cafea Elite, Tnuva - lactate, Kenvelo - imbracaminte (numele insemnind „da si nu“ in ebraica), Prigat. In sectorul financiar, banca Leumi are deja 36 de filiale in Romania, desi s-a deschis doar anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.