Actualitate1 Decembrie 200701:35de Oana Craciun

Lectura de un minut

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care salariile de baza, sporurile, indemnizatiile si premiile bugetarilor nu se pot negocia. Sindicatele spun ca astfel li se ia dreptul la salariul de 880 de lei pentru angajatii cu studii superioare si ameninta cu greva.
Profesorii, medicii si o parte dintre functionarii publici locali risca sa nu isi mai poata negocia nici un drept salarial, de la salariul de baza pina la prime si premii, daca propunerea Ministerului Muncii de modificare a Legii Contractului Colectiv de Munca (CCM) va fi aprobata. Potrivit notei de fundamentare publicate pe site-ul ministerului, precizarea expresa a drepturilor care nu pot fi negociate de personalul bugetar prin Contractul Colectiv de Munca, in afara de salariu, adica "sporuri, indemnizatii, premii si alte drepturi de personal", este necesara pentru a evita "dificultatile de interpretare" a legii. "Din aplicarea practica a prevederilor legale mentionate (Legea CCM - n.r.) a rezultat caracterul de generalitate al acestor dispozitii, acest fapt generind dificultati de interpretare", se arata in document.

Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint si vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), considera ca modificarea propusa de guvernanti a fost facuta pentru ca profesorii sa nu obtina dreptul la salariul minim din CCM, acum 880 de lei, cistigat deja in citeva instante din tara. "Asistam la un moment istoric, in care Guvernul ridica politica pumnului in gura la rang de lege prin aceasta modificare. Este inadmisibil sa modifice legile cum vor, in functie de interese si de moment. Aceasta prevedere incalca nu numai legislatia romaneasca in ceea ce priveste drepturile salariatilor sau Constitutia, dar si conventiile europene pe care Romania le-a ratificat. Avertizam Guvernul ca sindicatele din sistemul bugetar nu vor mai accepta aceasta dictatura", a declarat Cornea.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.