Romanii care fura din locuinte in Italia folosesc un sistem de comunicare codificat, sustine cotidianul La Stampa. Potrivit publicatiei, hotii marcheaza zidurile si usile cladirilor cu creta pentru a transmite complicilor cate persoane locuiesc in casa vizata si care este momentul propice pentru spargere.

"La Stampa" scrie ca infractorii supravegheau mai multe zile, cladiri si mai ales vile izolate, apoi notau pe ziduri informatiile culese. Astfel, un triunghi insemna "femeie singura in casa", un cerc mare - "e bine sa nu incercati", iar patru linii verticale indicau locuinta ideala pentru spargere. Potrivit "La Stampa", politia italiana a reusit sa decodifice mesajele, iar spargatorii de case au fost obligati sa devina mai subtili.

Astfel, hotii pun la usa de la intrare a cladirilor vizate fundite din material textil. In functie de culoare si pozitionare, funditele inseamna altceva. Funditele albe inseamna ca acea cladire nu merita sa fie sparta. Contrariul este semnalizat de fundite galbene sau rosii. Litera N desenata pe usa sau zid inseamna ca spargerea poate fi facuta pe timpul noptii.

"La Stampa" precizeaza ca mesajele cifrate sunt o practica nu numai in Italia, ci si in Olanda, Portugalia si Spania.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.