Inalta Curte de Casatie si Justitie a apreciat ieri ca, in dosarul Zambaccian, procurorii trebuie sa refaca urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au considerat ca procurorii DNA trebuie sa refaca o parte din actele din dosarul Zambaccian, in care este cercetat fostul premier Adrian Nastase pentru luare de mita, anume acele acte inregistrate dupa declansarea urmaririi penale.

Sentinta ICCJ survine ca urmare a deciziei din vara a Curtii Constitutionale conform careia si fostii ministri trebuie cercetati penal cu acordul presedintelui Romaniei sau al Parlamentului. Curtea a fost sesizata de avocatii lui Adrian Nastase in privinta unei modificari a legii raspunderii ministeriale operate de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, conform careia doar in cazul ministrilor in functie ar fi nevoie de avizul presedintelui, iar pentru fostii ministri, procurorii ar putea demara anchete fara nici un fel de aviz.

La precedenta sedinta de judecata, avocatii lui Adrian Nastase au cerut instantei sa constate ca toate actele din dosarul Zambaccian ar fi nule, dar magistratii au considerat ca trebuie refacute doar cele care au fost intocmite dupa declansarea urmaririi penale. Astfel, la dosarul lui Nastase ramin valide interceptarile convorbirilor telefonice si o serie de documente care au fost obtinute de procurori in faza premergatoare urmaririi penale. DNA va trebui, in acest dosar, sa reia declaratiile martorilor si ale invinuitilor luate dupa inceperea urmaririi penale, dar numai dupa ce va fi emis avizul presedintelui Basescu. De precizat ca in momentul derularii anchetei nu exista baza legala pentru ca procurorii sa ceara aviz de la Presedintie, insa sentinta de ieri nu arata cum ar fi trebuit sa procedeze procurorii ca sa-l obtina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.