Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, isi reia atacurile la adresa Romaniei, pe care o acuza de tendinte imperialiste si de amestec in treburile interne, inclusiv prin finantarea partidelor politice si a presei de la Chisinau, potrivit unui interviu publicat astazi de Evenimentul Zilei.

"Noi intelegem foarte bine de ce Romania se bate atat de tare sa ne faca pe noi romani. Eu am vorbit trei ani in urma: Romania este ultimul imperiu in Europa! Dar soarta imperiilor stiti care este...De aceea, romanii se lupta pentru acesta treaba, ca se ne faca pe noi romani", conchide presedintele Voronin, dupa care adauga vehement: "Noua nu ne trebuie! Noi suntem moldoveni si o sa fim moldoveni! Cat nu s-ar lupta, cine nu s-ar lupta. Pur si simplu noi pierdem timpul in relatiile noastre bilaterale cu aceste chestii".

"N-am sa fiu niciodata (roman - n.r.)! Nici nu se discuta! Mie imi place ca eu sa fiu moldovean, cum a fost mama, cum au fost buneii, cum au fost toti strabuneii, cum a fost Stefan cel Mare! Ce nu-i clar aicea? E foarte clar! Daca se scoate notiunea aceasta, mai mari prieteni si mai mare intelegere... Mai ales cand doua popoare au o limba! Nu ca aicea 'Trebuie sa fiti romani!' (Voronin isi loveste palmele cu putere, simuland agresiunea.) Dar nu mai suntem noi romani!", a explicat Voronin.

Bucurestiul "s-a implicat si se implica in problemele interne ale Republicii Moldova", afirma Vladimir Voronin. "Romania tot timpul ne implica noua, prin diferite metode, standardele romanesti. Incepand de la limba, istorie, denumirea valutei nationale, inclusiv tricolorul, inclusiv stema. Denumirea administrativ-teritoriala, ca am trecut la judete si am facut un lucru extrem de negativ. Si multe, multe alte lucruri pe care, pe parcursul acestor ani Romania ni le baga noua cu de-a sila", acuza liderul de la Chisinau. Voronin se declara deranjat inclusiv de textul prin care statul roman a recunoscut, in urma cu 16 ani, independenta Republicii Moldova, subliniind caracterul provizoriu al acestei declaratii.

Presedintele moldovean mai acuza Romania ca duce o campanie de influentare a cetatenilor, "inclusiv prin studenti, elevi, prin diferite metode", iar la acest capitol inscrie si "ultima implicare a Bisericii Ortodoxe Romane", prin decizia de deschidere a trei episcopate "care, parca, candva, au fost pe acest teritoriu". Decizia BOR de reactivare a celor trei eparhii din Republica Moldova este "un act de agresiune impotriva credinciosilor din Republica Moldova", considera Voronin, care avertizeaza ca autoritatile de la Chisinau nu vor ramane "indiferente".

Voronin a declarat ca toate aceste eforturi ale Romaniei au drept scop realizarea "statului romanesc unic", informeaza NewsIn.

Intrebat despre relatia cu presedintii Romaniei - Ion Iliescu si Traian Basescu - Voronin spune ca la inceput "toate relatiile erau foarte simpatice", dar ulterior ambii presedinti romani au trecut la "acel nationalism, unionism, pe care le promoveaza catre Moldova absolut deschis". Voronin a spus, in context, ca, in discutiile lor particulare, fostul presedinte Iliescu dorea sa-l convinga ca moldovenii sunt romani.

Referitor la cererile de acordare a cetateniei romane, Voronin a respins cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 500.000 de solicitari, aratand ca dupa aderarea Romaniei la UE "poate 30.000-40.000 de cetateni aveau cereri sa plece peste hotare". "Romanii s-au folosit de ocazie: 'Da, voi puteti pleca, puteti obtine viza, dar numai daca deveniti cetateni ai Romaniei!", a acuzat Voronin, continuand pe un ton dezaprobator: "Asa ceva nu s-a mai petrecut in istorie! Nu-i frumos asa ceva! Sa te folosesti de slabiciunea noastra, si aceea ca institutiile respective nu erau pregatite pentru a ne elibera vize. Acum am obtinut regimul de tranzit prin Romania si nu ne mai trebuieste cetatenia Romaniei", a conchis presedintele Voronin.
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.