Cresteri majore de preturi, in special la produsele agro-alimentare, au loc peste tot in lume si urca inflatia, iar Romania nu este un caz izolat din acest punct de vedere, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Omenirea intra intr-o alta etapa", a declarat Isarescu. Alte tari in care bancile centrale au politici de tintire a inflatiei au probleme cu mentinerea preturilor in tinta, a explicat guvernatorul BNR.

In perioada anterioara, importurile aveau un efect de temperare asupra preturilor. "Acest efect de temperare a disparut", a spus Isarescu care a mai mentionat ca au loc cresteri de preturi la produsele alimentare in Europa si peste tot in lume.

Mai mult, "Romania are inca o agricultura dependenta de natura, nereformata", asupra careia calamitatile naturale au un efect masiv, iar acest lucru se vede imediat in indicele inflatiei, in care alimentele au o pondere mare, a mai aratat Isarescu.

Inflatia anuala a sarit la 4,96% in august si la 6,03% in septembrie, ceea ce a constituit motivul principal al majorarii ratei dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,50%, decisa saptamana trecuta de boardul bancii centrale, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.