Ambasada Romaniei in Italia, Ambasada Romaniei pe linga Sfintul Scaun, Consulatul roman din Roma si Accademia di Romania au fost asaltate de telefoane de amenintare peste weekend. Cei din personalul diplomatic au primit insulte in special referitoare la modul in care cei care ii amenintau promiteau sa ii scoata din tara. „Afara cu voi, popor de tigani!“, astfel sunau unele amenintari, de altfel nu foarte diferite de cele care tronau pe zidurile orasului si pe cele din apropierea stadioanelor. Romanii le-au raportat la politie de cum le-au receptionat, raspunsul primit fiind ca aceia care ameninta nu au de obicei curajul sa si comita vreo infractiune.

Totusi, potrivit unor surse diplomatice, romanilor li s-a spus sa nu iasa din casa, inclusiv celor care locuiesc in cele patru reprezentante. Cind au invocat amenintarile, li s-a comunicat ca „politia e in dispozitiv“. Partidul de extrema dreapta care a organizat un miting duminica seara, in Roma, la Ponte Milvio, in apropierea zonei in care sint concentrate ambasada Romaniei din Italia, ambasada Romaniei pe linga Sfintul Scaun si Accademia di Romania, nu figureaza in Parlamentul italian. Nici punctul de pornire si nici evenimentul in sine nu fusesera aprobate de autoritati, marsul fiind astfel ilegal. Demonstrantii, care intentionau sa parcurga traseul cu torte, nu reusisera in prima ora sa se apropie de sediile reprezentantelor romanesti, fiind opriti de cordoane de politisti.
Pentru romanii obisnuiti, atmosfera din Roma incepe sa fie una de teroare. „La Roma nu mai auzi romaneste in nici un mijloc de transport, nici macar cind suna cineva din Romania. Lumea ne uraste si ne dispretuieste, pe modelul 'avem hotii si criminalii nostri, nu ii vrem si pe ai vostri!>>“, spune un student bursier in capitala Italiei.

Nici in celelalte orase din Peninsula situatia nu este mai putin tensionata. Forza Nuova, o miscare neofascista din Genova, le-a dat imigrantilor romani un termen de zece zile ca sa paraseasca orasul. In caz contrar, organizatia a anuntat ca „e autorizata sa foloseasca metode ce depasesc simplele proteste“ pentru a-i determina sa plece acasa. „Daca, in decurs de zece zile, taberele din Strada San Giovani d'Acri si din Strada Greto di Cornigliano nu vor fi evacuate, organizatia Forza Nuova va lua masuri in acest sens. De acum, militantii nostri si toti italienii sint autorizati sa foloseasca metode care depasesc sfera simplelor proteste pentru a-si apara compatriotii“, avertizeaza formatiunea intr-un comunicat postat pe Internet.

Val de arestari si atacuri

La citeva zile de la agresarea Giovannei, citiva romani au recidivat. Simbata noapte, la nici 24 de ore de la inmormintarea italiencei, un alt roman a jefuit o italianca si i-a furat din poseta bani si telefoane mobile, relateaza cotidianul „Il Tempo“, citat de Realitatea TV. Tot simbata, doi cetateni romani cu virste de 25, respectiv 32 de ani au fost arestati la Genova, pe motiv ca ar fi violat si agresat o prostituata romanca, dupa cum relateaza „Rai News 24“ in pagina sa electronica. In aceeasi noapte, in cartierul Pincio din Roma, potrivit cotidianului „Leggo Online“, alti doi romani au fost inchisi pentru ca ar fi incercat sa jefuiasca un cuplu si pentru ca i-au ranit pe politistii care au intervenit. Romanii sint insa si victime ale furiei italienilor. Vineri seara, in parcarea unui magazin din Roma, patru cetateni romani au fost agresati de un grup de aproape zece italieni cu cagule si casti si inarmati cu bastoane si sticle sparte. In urma incidentului, romanii au fost internati in spital, unul dintre ei fiind in stare grava. Presa italiana face un top al infractiunilor romanilor, printre care se numara crime, rapiri, furturi, de la inceputul anului si pina acum, precizind ca politia din Roma a arestat 10.500 de persoane, dintre care 6.000 sint romani. (Alexandra Olivotto, Irina Moldovan)