CSAT a aflat de la serviciile secrete ca teroristii dau tircoale Romaniei pentru a pune la cale atentate in timpul Summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti, programat in aprilie 2008

Serviciile secrete au informat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, la sedinta de marti, de la Palatul Cotroceni, ca detin date conform carora grupari teroriste au tatonat si continua sa tatoneze situatia din Romania pentru a pune la cale atentate in timpul Reuniunii la nivel inalt NATO, din aprilie 2008, de la Bucuresti, dupa cum ne-au declarat surse din sistemul national de siguranta.

In cadrul CSAT li s-a impus serviciilor secrete o mai buna conlucrare in cadrul comandamentului unic informativ destinat summitului de la Bucuresti al Aliantei. Conform surselor citate, daca acestea in colaborare cu cele ale NATO vor descoperi ca apar pericole majore pentru unul sau mai multi delegati, vor fi luate masuri tipice: de la schimbarea traseului demnitarului in ultima secunda pina la folosirea unor sosii si a unor coloane oficiale multiple. In acest caz, doar intr-una dintre coloane se va afla cu adevarat demnitarul, restul fiind false.

O masura luata deja este cea a monitorizarii riguroase a granitelor de catre structurile informative, care va fi urmata de o supraveghere extrem de atenta in zilele premergatoare summitului. Vamesii vor controla atent bagajele pentru a depista eventuale incarcaturi care ar putea fi folosite pentru a pune in pericol viata sau sanatatea participantilor la summit. CSAT a fost informat ca serviciile secrete monitorizeaza atent „grupurile la risc“: persoane cu preocupari suspecte privind siguranta nationala, dar si simplii detinatori de arme de foc. Militantii antiglobalizare ori anarhistii de orice fel vor fi intimpinati cu tunuri cu apa si doze cu gaze lacrimogene, alaturi de bastoane din cauciuc sau tomfe.

Sint date la nivelul serviciilor secrete ca astfel de militanti ar putea ajunge la Bucuresti, insa nu intr-un numar atit de mare precum au fost la alte reuniuni de acest gen. Serviciile secrete le vor pune la dispozitie sefilor de stat retele de comunicatii prin satelit securizate. Alte masuri de securitate se refera la instalarea unei grupe operative a Comandamentului Informativ, la Aeroportul Otopeni, care va decide intervalul de timp de dinaintea si de dupa aterizarea unui sef de stat sau de guvern in care aeroportul va fi inchis total. Se va institui interdictie aeriana pe tot teritoriul tarii, zborurile urmind sa fie dirijate pe rute ce ocolesc Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.