Lista de urmariti international a IGPR nu se schimba decat cand infractorii celebri se predau de bunavoie . Hayssam, Clamparu,Bivolaru, Bucurenciu si altii ca ei demonstreaza neputinta politistilor

Unul dintre cei mai cautati infractori romani a ajuns in urma cu doua zile dupa gratii. Este vorba despre Stefan Popa, urmarit international in dosarul "Portbagajul" si cel care a generat celebra operatiune "Luna", personaj care avea un mandat de executare a pedepsei fiind acuzat de lipsire de libertate. Meritul pentru incatusarea lui Popa nu apartine insa deloc politistilor romani, care s-au trezit practic cu celebrul infractor la usa. Stefan Popa s-a predat in direct la postul de televiziune Realitatea TV motivand ca nu mai doreste sa se ascunda pentru o "condamnare nedreapta". De asemenea, acesta a declarat ca in perioada in care a fost cautat s-a aflat in permanenta in tara. Fara ca politistii romani sa stie. Astfel, se poate spune ca acesta este un caz care demonstreaza inca o data incompetenta crasa a politistilor romani.

Oameni ai legii platiti din bani publici care nu sunt in stare sa gaseasca un infractor ce se ascunde chiar la noi in tara si doar spera ca acesta sa se predea de bunavoie pentru a-l incatusa. Cazul Stefan Popa este simptomatic pentru ceea ce se intampla in Politia Romana. Pentru lipsa de profesionalism a politistilor nostri. Practic, Stefan Popa este singurul infractor roman celebru care a ajuns in ultimii ani in beciurile Politiei. Si probabil va ramane asa cel putin in viitorul apropiat. Asta doar daca nu cumva vreun alt personaj cautat se hotaraste peste noapte sa se predea in direct la televizor. De aceea, ministrul de Interne Cristian David si noul sef al IGPR Gheorghe Popa au obligatia sa cerceteze situatia si sa afle care sunt motivele ineficientiei politistilor romani.

In momentul de fata in baza de date a Politiei Romane exista o lunga lista de infractori cautati de ani de zile. Cei mai renumiti sunt Omar Hayssam, Mihai Necolaiciuc, Mihai Bucurenciu, Ion Clamparu, Gregorian Bivolaru, Dorel Popa sau Paul Popa. Lista este neschimbata de la an la an. Singura modificare a avut loc in urma cu doua zile cand s-a predat Stefan Popa. De ani de zile, acestia se afla in libertate desi pe numele lor exista mandate de executare a unor pedepse cu inchisoarea. Despre unii dintre acestia, politistii romani nu au nici cea mai mica idee unde s-ar putea afla, dupa cum vom vedea in continuare. Altii in schimb, beneficieaza de bunavointa politistilor romani care, desi cunosc cu exactitate unde se afla acestia, ezita sa ii captureze. Din diferite motive. Dar sa ii luam pe rand.

Teroristul Omar, in direct la TV

Cel mai cunoscut infractor din Romania este fara indoiala sirianul Omar Hayssam (foto), teroristul numarul 1 al tarii. Acesta este disparut din luna iunie a anului 2006, dupa ce a fost eliberat din arest de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti in aprilie deoarece, potrivit actelor medicale, suferea de cancer de colon in faza terminala. De altfel, chiar procurorul care a instrumentat cazul si care a solicitat arestarea si trimiterea sirianului in judecata nu s-a opus cererii de eliberare. La sfarsitul lunii mai, magistratii au dispus ca sirianul sa fie adus cu mandat la tribunal pentru ca acesta nu se prezentase la termenul anterior. Lucru ce s-a intamplat la jumatatea lunii iunie atunci cand sirianul s-a prezentat in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, dar a obtinut amanarea cauzei motivand ca starea sanatatii sale nu-i permite sa fie audiat. Ultima data cand Omar a putut fi vazut a fost ziua de 28 iunie. Atunci teroristul nr.1 al tarii s-a prezentat in fata instantei Curtii de Apel neputand insa fi audiat nici de aceasta data intrucat s-ar fi aflat sub influenta sedativelor. Din acel moment Omar Hayssam este de negasit. Din cate se pare sirianul a parasit tara la bordul unui vapor fara a fi depistat de politistii de frontiera. In acest moment, Omar Hayssam se afla, conform ultimelor informatii, in Siria. Interesant este ca politistii romani se dovedesc a fi incapabili sa puna mana pe Omar desi acesta si-a permis chiar si sa intervina in direct in diverse emisiuni televizate.

Fostul director al CFR, disparut fara urma

Probabil ca dupa Omar Hayssam cel mai cunoscut infractor cautat de Politie este Mihai Necolaiciuc. Fostul director al CFR este urmarit penal de catre Directia Nationala Anticoruptie in mai multe dosare, fiind acuzat ca a fraudat statul roman cu peste 27 de milioane de euro. Personaj promovat de-a lungul timpului chiar de catre actualul presedinte Traian Basescu, Necolaiciuc a disparut fara urma in 2005. Cu toate acestea, el a fost dat in urmarire internationala abia in luna decembrie a anului 2006, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare preventiva. A trecut aproape un an si politistii romani nu au reusit inca sa ii dea de urma. Asta chiar daca fostul director al CFR, la fel ca si Omar Hayssam, a acordat chiar si un interviu unui cotidian central. Conform ultimelor informatii, Necolaiciuc s-ar afla in America acolo unde are chiar si mai multe afaceri. Ipoteza nu a fost insa confirmata de politistii romani. Care ori nu stiu unde se afla fostul director al CFR, ori cunosc locatia actuala a acestuia, dar nu intervin din cauza unor mari interese politice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.