Europarlamentarul Roberta Anastase (PPE-DE, PD) a initiat ieri o dezbatere in plenul Parlamentului European despre facilitarea regimului vizelor europene pentru cetatenii Republicii Moldova si ai Georgiei, in care a subliniat importanta solutionarii problemelor intervenite in conditiile semnarii unui acord pentru facilitarea vizelor intre Uniunea Europeana si Republica Moldova in particular, referirea eronata la "limba moldoveneasca" in textul acestuia

De asemenea, Anastase a ridicat si problema refuzului accesului unor reprezentanti ai autoritatilor locale din Romania pe teritoriul Republicii Moldova.

"Limba romana este limba oficiala, recunoscuta la nivel european, iar distinctia dintre aceasta si limba moldoveneasca este artificiala si reprezinta o consecinta a politicii sovietice. Este imperativ ca UE sa intreprinda masuri cat mai rapide pentru eliminarea acestei confuzii si pentru protejarea si promovarea ferma a limbii romane", a spus Anastase in plenul PE.

"In calitate de europarlamentar am datoria sa aduc in atentia oficialilor europeni probleme care vizeaza Romania. Daca ministrul Cioroianu nu a indraznit sa aduca in discutia Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe problema recunoasterii asa-zisei limbi moldovenesti, nu trebuie sa ne comportam ca si cum aceasta nu ar exista", a declarat pentru ZIUA Roberta Anastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.