Pentru livrarea avionului multirol, companiile aeronautice „momesc” Bucurestiul cu investitii straine in industria din Romania in valoare de miliarde de euro

Campania de inzestrare a armatei intra in episodul sau cel mai costisitor. Guvernul roman va cheltui peste trei miliarde de euro pentru achizitionarea a 48 de avioane multirol, care vor inlocui pana in 2012 flota de MiG-21 Lancer. Data fiind suma, e de asteptat ca batalia sa se dea pana in ultimul moment.

Compensari obligatorii

Dincolo de miza politica, semnalele date de companiile straine arata insa ca diferenta dintre cei care vor castiga si cei care vor pierde contractul ar putea sta in ofertele de compensare valorica (offset) cu care se vor aseza la tratative. Legea romana prevede ca astfel de achizitii publice sa presupuna scheme echivalente cu cel putin 80a din valoarea afacerii. Altfel spus, dincolo de banii cheltuiti pentru avioane, statul trebuie sa beneficieze in contrapartida de investitii colaterale in industriile de aparare si civila, atrase de vanzator.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.