Premierul Tariceanu crede ca filmul in care apare fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, difuzat pe TVR, pare a fi produs de "institutia care s-a ocupat instrumentarea cazului" - DNA - dar se abtine sa faca speculatii cu privire la filiera prin care pelicula a ajuns la TVR.

"Eu nu pot sa fac in acest moment decat speculatii, dar sunt prim-ministru si ma abtin sa fac speculatii. In orice caz, asa cum a aratat acel documentar prezentat la televiziune, pare sa fie un film produs de institutia care s-a ocupat de instrumentarea cazului si ramane de vazut care a fost filiera prin care s-a ajuns sa fie dat publicitatii un set de probe, in ghilimele, care nu ar fi avut ce sa caute decat in justitie, in fata instantei", a declarat Tariceanu intr-un interviu acordat sambata postului de radio RFI si care a fost difuzat astazi.

Potrivit editiei de astazi a ziarului Gardianul, Serviciul Tehnic din DNA s-ar afla la originea filmului in care apar fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, a carui difuzare pe postul public de televiziune a dus la demisia lui Remes.

Potrivit publicatiei, transcrierea convorbirilor telefonice, care apare in imagine, este facuta cu un aparat special detinut de DNA si aflat in administrarea Serviciul Tehnic al instititiei. Aparatul de redare a inregistrarilor, achizitionat dupa venirea lui Daniel Morar la DNA, marcheaza cu majuscule cuvintele cheie din convorbirile interceptate, pentru a selectiona mai usor pasaje din sutele de convorbiri inregistrate zilnic. In transcriere, cuvinte precum Remes sau Basescu sunt scrise cu majuscule, scriu jurnalistii de la Gardianul.

Pe de alta parte, Realitatea Tv citeaza in acelasi timp radio RFI si afirma ca, premierul a adoptat o pozitie critica cu privire la activitatea serviciilor secrete. Tariceanu este de parere ca serviciile secrete ar trebui sa fie preocupate mai mult de probleme privind siguranta nationala si ca ar trebui sa nu se mai implice in viata privata a romanilor.

"Exista anumite mentalitati care se perpetueaza la nivelul serviciilor si la nivelul procuraturii. Procuratura ii priveste pe romani ca potentiali infractori in loc sa lase justitia sa se pronunte. Se intampla deja, e un lucru care a devenit o practica ca de la procurori sa apara in public permanent informatiile legate de anumite situatii, cazuri pe care numai justitia are drept sa le rezolve(...)Serviciile secrete ar trebui sa se preocupe cu precadere de problemele de siguranta nationala", a sustinut Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.