Montajul "flagrantului", plasat la Jurnalul TVR, in care Muresan ii da o asa-zisa mita ministrului Remes dovedeste ca lovitura vine de la Cotroceni

Efectele desfiintarii Comisiei de la Cotroceni se dovedesc a fi devastatoare pentru imaginea Guvernului Tariceanu. Anchetele penale au ajuns sa se desfasoare de fata cu tot poporul. Presedintele Basescu a lovit in plin odata cu difuzarea la ora de maxima audienta, pe TVR, a "flagrantului" in care Ioan Avram Muresan i-ar plasa ministrului Decebal Remes, o asa-zisa mita de la Gheroghe Ciorba in schimbul castigarii unei licitatii. Montajul inregistrarii, care in varianta bruta are 21 de minute, este facut in asa fel incat sa se incheie cu faptul ca Guvernul a desfiintat Comisia de la Cotroceni pentru ca Basescu sa nu mai poata da, un timp, unda verde pentru urmarirea penala a ministrilor. Sursa de proveninta a casetei poate fi DNA, Parchetul General, Tribunalul, Curtea de Apel sau Comisia de la Cotroceni. Finalul "flagrantului" dovedeste, insa, ca scurgerea de informatii a avut loc chiar de la Presedintie sau de la DNA la ordinul presedintelui in replica la Ordonanta prin care Guvernul i-a desfiintat pentru 30 de zile Comisia lui Basescu.

Postul public de televiziune a prezentat ieri seara o inregistrare facuta de catre Directia Nationala Anticoruptie in care apare Decebal Traian Remes, in momentul in care ar lua mita data de omul de afaceri Gheorghe Ciorba prin intermediul lui Ioan Avram Muresan. Imaginile ii prezinta pe Muresan si Remes la o terasa din Piata Dorobanti in timp ce discuta. La un moment dat, Muresan este sunat de catre Ciorba, el iesind din local si intalnindu-se cu acesta. Ciorba ii da un plic gros pe care Muresan il baga in dosar si se intoarce la ministru. Muresan ii cere lui Remes sa isi deschida servieta, dupa care in imagine se vede cum fostul ministru baga plicul in geanta demnitarului. De asemenea, intre cei doi are loc un dialog referitor la niste licitatii.

Flagrant la ora de varf

TVR a mai prezentat o inregistrare a convorbirilor telefonice dintre Muresan si Remes in care cei doi vorbesc despre faptul ca licitatia se va amana si despre alte probleme legate de aceeasi lictatie. O alta convorbire inregistrata are loc intre Ciorba si Muresan, in care ultimul il asigura pe omul de afaceri ca Remes a "primit". In calupul de imagini de la final, Ioan Avram Muresan si Gheorghe Ciorba stau de vorba in casa primului. La un moment dat, fostul ministru este intrebat daca Remes a primit banii si daca va rezolva problema. Muresan raspunde afirmativ, dar ii face semn sa nu mai pomeneasca de bani si ii arata prin aer forma plicului. Muresan il mai informeaza pe Ciorba ca i s-a desfintat lui Basescu Comisia de la Cotroceni. Publicam in continuare, transcriptul inregistrarilor prezentate de catre TVR.

Pe langa gravitatea imaginilor, o problema o reprezinta scurgerea de informatii. Mai exact, faptul ca o proba esentiala din dosar a fost data publicitatii prin intermediul postului public de televiziune. Inregistrarea, prezentata la o ora de maxima audienta, ii afecteaza grav imaginea lui Decebal Traian Remes. Indiferent daca acesta este sau nu vinovat. Exista mai multe surse de unde s-ar fi putut da caseta daca ne gandim la faptul ca dosarul, impreuna cu probele existente inclusiv inregistrarea, a fost plimbat prin diverse locuri. Initial, dosarul s-a aflat la DNA care ancheteaza acest caz, dupa care, duminica, a plecat la Tribunalul Bucuresti, instanta care a discutat propunerea procurorilor de arestare preventiva a lui Ioan Muresan. De la Tribunalul Bucuresti, dosarul a reajuns la DNA pentru ca, luni, copii ale probelor sa fie trimise la Palatul Cotroceni o data cu cererea procurorului general Laura Codruta Kovesi de incepere a urmaririi penale fata de Decebal Traian Remes. A doua zi, dosarul a fost trimis de catre DNA la Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat recursul procurorilor fata de decizia instantei inferioare care respinsese propunerea de arestare preventiva a lui Muresan.

Astfel, primul loc de unde s-ar fi putut scurge inregistrarea, varianta foarte probabila, este Directia Nationala Anticoruptie. Purtatorul de cuvant Livia Saplacan a negat ca DNA ar fi sursa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.