Fostul presedinte Emil Constantinescu si Doina Cornea prevad alunecarea Romaniei catre un model de conducere autoritara, dupa exemplul Rusiei lui Putin

Anuntul presedintelui rus Putin ca s-ar putea sa preia postul de premier dupa alegerile prezidentiale din martie 2008 a bulversat intreaga lume. Mana de fier de la Kremlin va continua sa conduca Federatia Rusa sub forma sefului Guvernului plasand un presedinte servil. Ipoteza alunecarii Romaniei spre un totalitarism de tip rus a fost analizata de curand la Bucuresti. Varianta in care presedintele Basescu ar urma sa preia postul de premier a fost sustinuta de Sorin Rosca Stanescu, iar fostul presedinte Emil Constantinescu si Doina Cornea l-au acuzat pe Traian Basescu ca are tendinte autoritariste, chiar asemanatoare cu cele ale lui Vladimir Putin.

Previziunea ZIUA Basescu-Putin

Sub titlul "Rocada mortala", Sorin Rosca Stanescu prezenta in ZIUA pe 15 septembrie ipoteza ca Traian Basescu ar renunta la functia de presedinte in favoarea functiei de premier pentru a-si putea atinge scopurile. "La dispozitia lui Traian Basescu, in perspectiva apropiatelor alegeri, se afla o solutie ce se poate transforma intr-o arma letala pentru adversarii sai politici. O surprinzatoare rocada in raportul Presedintie - Executiv. Practic, Basescu poate anunta ca nu se mai inscrie in cursa electorala pentru alegerile prezidentiale din 2009, revenind la conducerea unei coalitii PD-PLD si vizand functia de prim-ministru. In timp ce rolul de sef al statului ar urma sa-i revina lui Theodor Stolojan. O asemenea solutie ar conduce nu numai la o mare degringolada in randul celorlalte partide, dar ar putea fi, sub aspectul scorului final, de-a dreptul letala pentru ele. Asigurand o majoritate parlamentara confortabila pentru actuala coalitie prezidentiala, un puternic suport politic viitorului guvern si, nu in ultimul rand, sansa lui Basescu de a se relansa pentru al doilea mandat prezidential, in 2014", afirma Sorin Rosca Stanescu. "In acelasi editorial se lansa ipoteza ca la Cotroceni ar putea veni Theodor Stolojan: "Asa stand lucrurile, solutia luata in calcul in laboratorul politic de la Cotroceni, ca Basescu sa faca o a doua mare rocada cu Stolojan, este nu numai spectaculoasa si surprinzatoare, ci si realista. Este un joc tip Basescu la miza maxima. Revenind in fruntea PD, Basescu va sti sa-si redisciplineze partidul, sa-i elimine pe rasculati si pe cei care si-au construit singuri dosare penale, sa il conduca cu fermitate, determinandu-l sa accepte o diviziune a muncii si succesului cu PLD. Avand un candidat prezidential, in persoana lui Theodor Stolojan, orgoliul PLD ar fi satisfacut".

Constantinescu acuza: Basescu este clona lui Putin

Pe 16 septembrie, fostul presedinte Emil Constantinescu afirma intr-un interviu acordat Mediafax ca regimul Basescu este o parodie damboviteana a regimului Putin, actualul sef al statului fiind controlat de serviciile secrete, care doresc sa dirijeze economic si politic Romania. "Putem observa tendinta celor doi presedinti, Vladimir Putin si Traian Basescu, de a numi in functii cheie persoane total subordonate si usor de manipulat. Presedintele Putin l-a desemnat in urma cu cateva zile premier pe Victor Zubkov, fostul sef al Oficiului pentru spalarea banilor, iar anterior a numit viceprim-ministri alte persoane nesemnificative, ca Serghei Ivanov si Dimitri Medvedev. Pe de alta parte, presedintele Basescu a incercat de mai multe ori sa-l instaleze pe Stolojan prim-ministru, un personaj despre care ne dam seama ca ar fi reactionat la fel la ordinele Cotroceniului ca si premierul demisionar Fradkov. Si presedintele Basescu a numit in posturi cheie persoane a caror competenta si experienta profesionala nu justificau acest lucru, cum ar fi Claudiu Saftoiu la SIE, George Maior la SRI, Laura Codruta Kovesi procuror general si Daniel Morar in functia de procuror sef la DNA. In esenta, vedem o incercare permanenta de subordonare totala a Executivului, reusita in cazul presedintelui Putin si nereusita, deocamdata, in cazul presedintelui Basescu", afirma Emil Constantinescu.

Doina Cornea: Basescu provoaca dezbinarea

Intr-un interviu publicat de ZIUA pe 22 septembrie, Doina Cornea afirma ca: "Dupa mine, Basescu este un politician care, prin manevrele sale, ne creeaza tuturor un sentiment de insecuritate. Politica sa a reusit sa-i dezbine pana si pe maghiari. Pe unde a trecut, a demolat, a desfiintat, incepand de la PNTCD, partidul meu, cand a distrus Guvernul Ciorbea. Cand era ministru al Transporturilor, dansul era cel care spunea ca Romania nu are nevoie de autostrazi si, in acest fel, s-a pierdut enorm de multa vreme. Acum tocmai dumnealui vine si critica guvernul ca nu face suficiente autostrazi, de parca acestea s-ar putea face de pe o zi pe alta. Cum indrazneste sa critice pe aceasta tema Guvernul Romaniei? Numai intrigantii si oamenii fara scrupule folosesc astfel de metode! Imi pare rau ca trebuie sa spun aceste lucruri".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.