Obraznicie. Tupeu. Disperare in fata spectrului nemilos al ramanerii in afara Parlamentului. Catalogarile fata de recenta declaratie a lui Marko Bela, nimeni altul decat liderul unei formatiuni aflate la guvernare, potrivit careia Romania nu mai este stat national, pot continua la nesfarsit.

An de an, daca luam in calcul perioada post-decembrista, mai-marii Uniunii, fie ca a fost vorba de Bela, Frunda, Verestoy, Tokes sau Csaba, si-au permis sa sfideze Constitutia Romaniei. Profitand la maximum de luptele politice interminabile de pe scena politica si de incapacitatea politicienilor romani de a pune interesul national mai presus de orgoliile marunte, UDMR a stiut sa faca indispensabile putinele voturi ale parlamentarilor sai. Lipsa de reactie a autoritatilor de la Bucuresti a condus la o obraznicie crescanda a liderilor Uniunii. Frunda si-a permis sa sustina, in calitatea sa de presedinte al parlamentarilor romani la APCE, ca el nu reprezinta Romania, vicepremierul Bela a umilit o intreaga Romanie, cerand in cadrul unei sedinte comune de guvern romano-ungara, in limba maghiara... autonomia teritoriala, iar Sogor Csaba vorbeste de “necesitatea“ ca limba maghiara sa devina, oficial, a doua limba a Romaniei. Intrebarea este: tupeu, tupeu, dar pana cand vor mai accepta politicienii romani aceasta vesnica galeata cu zoaie pe care liderii UDMR o tot rastoarna fara jena in capul unei Romanii demne? (I. Badea)

Nicio zi fara scandal pe scena politica romaneasca. Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, a reluat sambata la Cluj, ideea ca Romania nu mai este un stat national si a subliniat ca, tocmai pentru a sustine acest fapt, maghiarii trebuie sa aiba reprezentanti in Parlamentul European, transmite corespondentul Rompres. ”In Romania, pe langa natiunea romana, in mod firesc traiesc si au dobandit anumite drepturi si alte comunitati minoritare, dar importante, cum este cea maghiara. Nu trebuie sa lasam ca la Bruxelles sa avem o reprezentanta in exclusivitate romaneasca. Deci
si maghiarii trebuie sa fie acolo, la Bruxelles, pentru a dovedi si astfel, ca Romania nu mai este un stat national”, a spus Marko Bela, intr-o conferinta de presa. Acesta a explicat ca afirmatia sa, potrivit careia Romania nu mai este un stat national, nu inseamna ca se ia din drepturile romanilor, ci ca se incearca acordarea unui alt statut minoritatilor, mai ales ca tara a evoluat in ultimii ani si mentalitatile s-au mai schimbat. UDMR va face demersuri pe langa Partidul Popular European, pentru a ajuta in campania pentru alegerile europarlamentare toate formatiunile din Romania membre ale familiei popularilor, transmite corespondentul Rompres. Mai mult, presedintele UDMR, Marko Bela, a precizat ca PPE ar trebui sa acorde sprijin in aceeasi masura si PD-ului si UDMR-ului, dar si PNTCD-ului, chiar daca nu este partid parlamentar. ”In mod firesc, vom cere din partea PPE sa ne sustina. Sunt trei formatiuni politice in PPE din partea Romaniei: UDMR si PD, formatiuni parlamentare, si mai este PNTCD, in afara Parlamentului. Vom cere PPE sa sustina aceste trei formatiuni”, a spus Marko Bela. Totodata, liderul UDMR a mai spus ca trebuie facute toate eforturile pentru a prezenta cat mai bine, in Uniunea Europeana, tinuturile in care locuiesc maghiari. ”Sarcina noastra este sa facem cunoscuta Transilvania si Secuimea, este nevoie de prezentarea distincta a secuilor, cu ajutorul Portilor Secuiesti”, a spus Marko Bela, facand o paralela intre maghiarii din Transilvania si austriecii din Tirolul de Sud. El a reamintit ca in lupta pentru Parlamentul European, contracandidatii maghiarilor ar trebui sa fie romanii, nu ceilalti maghiari, subliniind ca nu este o idee buna faptul ca “aceasta comunitate se va imparti in doua la alegeri, intre lista UDMR si episcopul Laszlo Tokes”. “Este bai mare. Putem concura maghiari cu maghiari, dar uitam ca aceasta concurenta nu trebuie sa se poarte intre noi, ci cu romanii. Trebuie sa dovedim ca la Parlamentul European de la Bruxelles, Romania nu va fi reprezentata doar de romani”, a mai declarat liderul UDMR la Conferinta Nationala a Alesilor Locali. Marko Bela a accentuat importanta deosebita pe care o are pentru maghiari reprezentarea lor la Bruxelles, miza fiind foarte mare, mai ales ca in Parlament, in urmatorii ani, se va discuta si despre formele de autonomie. Tot la sfarsitul saptamanii trecute, un alt reprezentant al UDMR, Sogor Csaba a avertizat ca Uniunea nu se va impaca pana cand limba maghiara nu va deveni a doua limba oficiala a statului roman.

Puscas il pune la punct pe liderul UDMR
Deputatul PSD, Vasile Puscas, secretarul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Europene i-a indemnat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, pe liderii maghiari “sa considere ca Romania a aderat la Uniunea Europeana si nu la fosta Uniune Sovietica”. Vasile Puscas i-a amintit liderului UDMR, Marko Bela, ca formatiunea sa politica este parte la guvernarea Romaniei, care a aderat la UE ca stat cu caracteristicile si atributiile precizate de Constitutia Romaniei. Reactia lui Puscas vine ca urmare a declaratiei facuta de Marko Bela, prin care sustine ca maghiarii trebuie sa fie reprezentati in Parlamentul European pentru a demonstra acolo ca Romania nu este stat national. ”Semnalam ca in UE toate natiile care o compun au un statut si o baza de convietuire care pornesc de la interese comune prezente si proiecte europene viitoare, iar nu de la fantasmagoriile trecutului. Ca atare, indemnam liderii maghiari de la noi sa considere ca Romania a aderat la Uniunea Europeana si nu la fosta Uniune Sovietica”, se arata in comunicatul remis presei. Vasile Puscas si-a exprimat speranta ca cetatenii Romaniei sa gaseasca o exprimare convingatoare a interesului comun in PE, pentru a beneficia cu totii de oportunitatile aderarii statului roman la Uniunea Europeana.

PD: “Umilinta fata de electorat!”
Partidului Democrat, deputatul Cezar Preda, a lansat, ieri, la Buzau, un atac la adresa liderului UMDR, Marko Bella, pe care l-a criticat pentru unele declaratii recente legate de europarlamentare. „Referitor la ceea ce Marko Bela a afirmat la o conferinta de presa, la Cluj, ca maghiarii trebuie sa fie reprezentati in Parlamentul European, pentru a demonstra ca Romania nu este un stat national, este o afirmatie de doua ori gresita. In primul rand ca definitia statului roman este data prin Constitutia Romaniei, iar in al doilea rand nimeni nu trebuie sa fie undeva si fiecare dintre parlamentarii europeni trebuie ales de cei carora le inspira si le dau incredere ca le vor reprezenta bine interesele. Nu poate sa aiba domnul Marko Bela secuinism din partea cetatenilor Romaniei”, a precizat Preda. El a adaugat ca atitudinea responsabililor formatiunii maghiare este una de umilinta in fata unor oameni care i-ar putea exclude din Parlament. „Incep sa vad de la o zi la alta, in ultima perioada, la liderii UDMR un comportament de umilinta, un comportament in care se roaga de cineva, cer cuiva sa nu fie dati cumva afara din Parlament sau din Parlamentul European. Ceea ce le spun eu acestor lideri nereformati ai UMDR este ca nimeni nu-i da afara nici din Parlamentul Romaniei, nici din Parlamentul European, ci ei singuri se dau afara, prin tot ceea ce au facut, atat pentru comunitatea maghiara, cat si pentru romani,” a mai adaugat vicepresdintele PD, Cezar Preda.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.