Biserica Ortodoxa Rusa considera ca de noul patriarh al Romaniei va depinde in mare masura cum vor evolua pe viitor relatiile dintre biserica romana si cea rusa, a relatat, ieri, in pagina sa electronica publicatia moscovita „Nezavisimaia Gazeta".
In ultimele doua saptamani, doi inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse - mitropolitul Iuvenal si mitropolitul Kirill - au vizitat Bucurestiul, pentru a se lamuri la fata locului ce fel de politica in plan canonic va adopta noul patriarh al Romaniei.
Patriarhia Moscovei este in special extrem de ingrijorata in privinta activitatii Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova, subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane, care, prin aparitia sa, a declansat asa-numita „sciziune a basarabenilor". Acest lucru s-ar fi intamplat intrucat nu toti crestinii moldoveni au trecut la Mitropolia Basarabiei, o parte din ei ramanand fideli Mitropoliei Moldovei, ce se subordoneaza Patriarhiei Moscovei. Ziarul rus mentioneaza ca Biserica Ortodoxa Rusa considera Republica Moldova drept „teritoriul sau canonic".
Scandal evitat la funeraliile P.F. Teoctist
„Nezavisimaia Gazeta" scrie ca s-a evitat cu mare greutate un scandal la funeraliile patriarhului Teoctist, intrucat reprezentantii Bisericii Ruse s-au indignat vazandu-l pe liderul Mitropoliei Basarabiei, episcopul Petru.
Totusi, delegatia Bisericii Ruse nu a parasit ceremonia funerara in semn de protest, desi in alte conditii ar fi facut-o, relateaza sursa citata, indicand ca reprezentantii Bisericii Ruse se vor ciocni de o situatie similara si la ceremonia de intronizare a patriarhului Daniel. Relatia dintre cele doua biserici va depinde in mare masura de modul in care noul patriarh al Romaniei va gestiona problema Mitropoliei Basarabiei, considera cotidianul citat.
Mitropolitul Ardealului confirma intalnirea
Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, un apropiat al patriarhului Daniel, a confirmat ca mitropolitul Kirill a fost recent la Sibiu, fiind invitat la Adunarea Ecumenica, unde a participat la liturghie impreuna cu episcopii romani. IPS Streza a declarat pentru „Adevarul" ca, intr-adevar, au existat tensiuni in ceea ce priveste Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova si ca patriarhul Daniel va incerca sa repare disensiunile prin dialog. „Noi n-am avut probleme cu Biserica Ortodoxa Rusa decat in privinta Mitropoliei Basarabiei. Patriarhia Romana este in relatii bune cu Biserica Ortodoxa Rusa".