Ministerul Economiei si Finantelor va vira, pe 3 septembrie, 250 milioane lei la bugetul Uniunii Europene, reprezentand cea de-a noua plata din contributia anuala a Romaniei la fondurile comunitare.

Astfel, suma platita de Romania pana acum se va ridica la valoarea de 2,54 miliarde lei, adica 64% din totalul contributiei pe care cetatenii romani trebuie sa o aduca la bugetul Comunitatii europene.

Contributia Romaniei la bugetul european are patru componente de baza: veniturile proprii traditionale (taxe vamale, taxe vamale agricole, contributia de zahar), TVA, rabatul acordat Marii Britanii (pentru acoperirea dezechilibrului dintre sumele varsate de Marea Britanie la buget si cheltuiele facute de catre UE pe teritoriul acesteia) si resursa din Venitul National Brut.

Potrivit estimarilor cuprinse in legea bugetului de stat, Romania are obligatia sa aloce, in acest an, 1,17 miliarde euro (3,977 miliarde lei) la bugetul Uniunii Europene, informeaza NewsIn.
In urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB anual, insemnand 1,1-1,3 miliarde euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.