Basescu s-a facut de ras. Cotidianul pro-guvernamental de la Chisinau, Moldova Suverana, a publicat primele dovezi care il implica pe consulul Romaniei Alexandru Rus in traficul de vize

Dupa ce presedintele Traian Basescu a acuzat Chisinaul de provocari ale serviciilor secrete, care nu vor mai fi tolerate, Cotidianul pro-guvernamental "Moldova Suverana" de la Chisinau a publicat ieri extrase din ceea ce pare a fi raportul Ministerului de Interne al Republicii Moldova cu privire la abuzurile savarsite in acordarea vizelor pentru Romania. Extrasele din raport descriu modalitatea prin care agentiile de turism s-au folosit de statutul special acordat de regimul romanesc de vize, dar si legaturile dintre consulul Romaniei la Chisinau Alexandru Rus si intermediarii din afacerea vizelor. Serviciile speciale ale Republicii Moldova au inregistrat mai multe convorbiri telefonice care dovedesc legaturile dintre consul si intermediarii afacerii vizelor, dupa cum afirma Moldova Suverana. Redam in randurile ce urmeaza materialul care pare sa provina din fisetele Ministerului de Interne al Republicii Moldova.

Iritarea lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a avut o reactie agresiva in urma acestui scandal - avertizand Chisinaul ca Romania va reactiona "extrem de dur". Basescu a parut destul de dezinformat in aceasta poveste - sustinand chiar ca consulul Romaniei la Chisinau a fost invitat la un restaurant si ar fi dat sau primit un plic, nu se stie clar. In materialul din "Moldova Suverana" se afirma ca consulul Alexandru Rus a fost surprins - si inregistrat, bineinteles - in mai multe ipostaze alaturi de traficantii de vize.

Presedintele Basescu a afirmat in legatura cu acest scandal: "Stim povestea invitarii functionarului din ambasada intr-un restaurant de o doamna de la o agentie de turism, pe care a luat-o apoi politia moldoveana. Stim ca sotul doamnei a facut apel la functionar. Tot trucul a fost legat de nevoia ca functionarul roman sa fie filmat cu un plic care nu se stie daca il da sau il primeste. Ar fi bine sa se renunte la provocari, pentru ca noi stim ca fraudele se fac la firmele de turism. Este ultima agresiune la adresa Romaniei orchestrata si vom raspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe".

Filarea si interceptarea consulului Romaniei

Materialul publicat de "Moldova Suverana" afirma: "Ancheta a stabilit clar implicarea in aceste ilegalitati a unor functionari ai Ambasadei Romaniei, inclusiv a sefului Sectiei Consulare, Alexandru Rus. Astfel, pe 18.07.2007, au fost inregistrate convorbiri telefonice intre Ina Russu si Alexandru Rus legate de obtinerea ilegala de mijloace banesti in scopul eliberarii unei vize ilegale in Romania, conform Schemei 1, de catre Vitalie Calugareanu, red. sef adjunct al ziarului FLUX, care dupa obtinerea vizei a facut o plangere la MAE al Romaniei. In convorbirea telefonica de la orele 17.05, Alexandru Rus a avertizat-o pe Ina Russu ca a primit un telefon de la directorul sau din Romania, care i-a cerut sa-i transmita Inei Russu sa aiba grija ce fel de oameni trimite.

Au fost, de asemenea, inregistrate convorbiri telefonice dintre Ina Russu si intermediari, tot pe aceste teme. Ulterior, a mai fost inregistrata o convorbire telefonica dintre Alexandru Rus si Ina Russu in care se discuta despre plata primita de aceasta pentru viza. Alexandru Rus ii comunica Inei Russu ca a vorbit cu directorul sau de la Bucuresti pentru ca I. Russu si firma ei sa nu aiba probleme pe cazul dat, ca totul va iesi bine etc. A. Rus ii spune ca l-a linistit pe directorul sau, sa nu-i faca probleme Inei Russu -"...i-am spus sa nu se ia de prietenii mei... da, i-am spus ca persoana, firma respectiva sunt niste prieteni de-ai mei..., asa i-am spus, si directorul m-a inteles". A. Rus ii spune ca toate problemele care pot sa apara urmeaza sa fie discutate personal, nu prin telefon. Probele inregistrate indica protectionismul lui Alexandru Rus fata de Ina Russu si SRL "INA TUR".

Intr-o convorbire telefonica dintre Ina Russu si intermediarul "Sasa", pe 20.07.2007, se discuta prezentarea la Consulatul Romaniei a pasapoartelor a doua persoane care au avut probleme cu obtinerea vizei, I. Russu spunandu-i acestuia ca va incerca sa vorbeasca cu consulul.

Intermedieri ilegale

Pe 20.07.2007, orele 14,20, consulul Alexandru Rus discuta telefonic cu Ina Russu privind eliberarea vizelor pentru trei persoane cu copii, unul dintre copii neavand procura de la parinti. La orele 14.40, Ina Russu il contacteaza telefonic pe intermediarul "Serghei", caruia ii spune ca trebuie sa mai achite un supliment de 50 de EURO, in plus fata de cei 130 de EURO incasati anterior, pentru obtinerea vizei pentru copilul care nu are procura de la parinti. Ii recomanda sa ia legatura cu secretara ei de la "INA TUR", aceasta urmand sa se deplaseze la Consulat pentru rezolvarea problemei, iar spre seara se va duce chiar ea ca sa plateasca si sa se rezolve definitiv chestiunea vizei. Sunt mai multe seturi de inregistrari telefonice care probeaza discutiile si intalnirile dintre Ina Russu si consul, precum si persoanele care vin din partea SRL "INA TUR" la Consulat pentru depunerea si ridicarea documentelor de obtinere a vizelor. Din inregistrarile convorbirilor cu Veronica, angajata SRL "INA TUR", cu Grigore Sarbu, prieten al Inei Russu, reiese ca acesta din urma a participat la intalniri cu consulul, ca s-au discutat modalitati de transmitere a banilor catre Consulat, precum si largirea cercului de persoane doritoare de vize.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.