O grupare extremista italiana a revendicat incendiul dintr-o tabara de rromi veniti din Romånia in care patru copii au ars de vii. Extremistii se autointituleaza sugestiv GAPE - „Grupul armat pentru epurare etnica“

Intr-o scrisoare trimisa presei italiene, GAPE declara ca „incendiul ar fi trebuit sa aiba efecte mai devastatoare“. Gruparea a dat un ultimatum celor aproximativ 160.000 de rromi sa paraseasca teritoriul italian påna la 15 septembrie. In caz contrar ameninta ca in fiecare luna o tabara va fi incendiata.

„Scopul nostru este sa suprimam romii atat de numerosi care circula pe teritoriul italian, ei reprezinta drojdia umanitatii“, afirma gruparea GAPE. Parintii copiilor morti au fost arestati si inculpati pentru neglijenta, incendiere si abandonarea minorilor. Acestia au declarat ca s-au indepartat de tabara pentru a urmari indivizi pe care nu ii cunosteau si care amenintau ca dau foc. Actiunile agresive s-au extins si la Genova, unde a fost incendiata casa unor romåni. UE face presiuni ca statele membre sa recunoasca rromii ca 'un grup etnic distinct>>.

Cåteva zeci de reprezentanti ai diasporei, reuniti la Izvorul Muresului, au acuzat zilele acestea relatia 'paralela>> cu misiunile diplomatice si institutiile statului, care sunt incapabile sa gestioneze problemele sociale ale emigratiei. Ei au cerut ca situatia lor sa fie analizata in CSAT si elaborarea unei strategii pentru romånii din afara tarii. Majoritatea participantilor au optat pentru integrarea rromilor in comunitatile in care traiesc, in locul expulzarii.

Cazul celor patru copii rromi proveniti din Romånia, care au murit arsi de vii intr-un incendiu din orasul Livorno, trage un semnal de alarma privind amplificarea actiunilor extremiste in Italia. O grupare necunoscuta, cu un nume sugestiv - GAPE (Grupul armat pentru epurare etnica), a revendicat incendiul. Fortele politice italiene se lupta pentru a scoate capital electoral din solutionarea problemei rromilor. Alte cazuri de incendiere a unor baruri frecventate de romåni, locuinte sau masini arata ca agresorii nu fac distinctie intre romåni si tigani. Un sondaj recent releva ca romånii fac parte din grupul care ii sperie cel mai mult pe locuitorii din Peninsula, dupa arabi. UE face presiuni ca statele membre sa recunoasca rromii ca „un grup etnic distinct“ in cadrul blocului comunitar. Romånia nu are o strategie pentru a gestiona noile probleme sociale ale emigratiei, inclusiv cea a rromilor, ceea ce afecteaza grav imaginea tarii. Romånii din diaspora au acuzat, la Universitatea de Vara Izvorul Muresului, misiunile diplomatice si Deparatamentul pentru Relatiile cu Romånii de Pretutindeni al MAE ca i-au abandonat si manifesta dezinteres.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.