Generalul Ion Mihai Pacepa a publicat, pe 7 august 2007, in Wall Street Journal, un amplu comentariu intitulat "Revitalizarea propagandei".

Acesta trateaza raspandirea anti-americanismului, prin discreditarea presedintelui SUA, ca una dintre principalele misiuni ale serviciilor secrete din blocul sovietic, strategie care, considera el, este practicata si in prezent. Pacepa nu uita sa aminteasca nici unitatea de care a dat dovada America in vreme de razboi. Redam in continuare articolul integral publicat de Wall Street Journal. Intertitlurile apartin redactiei.

In cadrul unui summit recent, de doua zile, premierul britanic, Gordon Brown, i-a multumit presedintelui Bush pentru razboiul global impotriva terorismului. Brown a recunoscut "datoria pe care lumea o are fata de SUA pentru faptul ca a condus aceasta lupta impotriva terorismului, la nivel mondial" si a promis sa urmeze exemplul lui Winston Chruchill si sa consolideze relatiile dintre Marea Britanie si SUA.

Afirmatiile lui Brown au atras mania multora din tabara detractorilor de acasa ai lui Bush, care sustin ca presedintele a declansat razboiul impotriva terorii in interes personal. Ca persoana care a fugit din Romania comunista - cu doua condamnari la moarte planand deasupra capului - pentru a deveni cetatean al acestei mari tari, mi-a fost greu sa inteleg de ce unii din liderii nostri politici indraznesc in vreme de razboi sa se refere la comandantul nostru suprem folosind termeni precum "mincinos", "farseur" sau "escroc".

Am studiat SUA din Europa vreme de cateva decenii si am constatat ca respectul international fata de America este direct proportional cu respectul Americii fata de presedintele sau.

Tatal meu si-a petrecut o mare parte din viata lucrand pentru General Motors in Romania si avea o fotografie de-a presedintelui Truman in casa noastra din Bucuresti. In vreme ce "America" era un loc indepartat, la cateva mii de mile distanta, el era simbolul ei tangibil. Pentru noi, el a fost cel care a ajutat la salvarea civilizatiei de catre barbarii nazisti si tot el a fost cel care a contribuit la recastigarea libertatii noastre dupa razboi, chiar si pentru o perioada scurta de timp. Am aflat atunci ca America il iubea pe Truman, iar noi iubeam America. Mai simplu de atat nu se putea.

Mai apoi, cand am ajuns la conducerea serviciilor secrete romanesti din Germania de Vest, toti cei de acolo erau admiratori ai Americii, de asemenea. Oamenii imi spuneau adesea ca, pentru ei, americanii au insemnat o schimbare enorma, ca intre zi si noapte. Spunand "noapte", ei se referau la Germania de Est, unde fostii lor compatrioti se descurcau cu greu, avand in vedere privatiunile economice si brutalitatea Stasi. Asta se intampla atunci.

In septembrie 2002, un ministru din Cabinetul german, Herta Dauebler-Gmelin, a avut tupeul de a-l compara pe Bush cu Hitler. In cadrul unui sondaj realizat dupa izbucnirea razboiului din Irak, 40% din adolescentii canadieni au caracterizat SUA drept "malefice" si chiar si inainte de indepartarea lui Saddam, 57% din greci au dat un raspuns indecis atunci cand au fost intrebati ce stat este mai democratic: SUA sau Irak-ul.

Raspandirea

anti-americanismului

Raspandirea anti-americanismului prin discreditarea presedintelui american a constituit una din principalele misiuni ale serviciilor secrete din blocul sovietic in anii in care am lucrat la cele mai inalte niveluri ale sistemului. Aceeasi strategie este reluata astazi, insa aducerea in discutie a paralelor sovietice este considerata de prost gust. Pentru comunisti numai liderul conta, indiferent daca tara respectiva le era prietena sau inamica. Acasa isi sfidau propriul lider - ceea ce inca se mai intampla intr-o oarecare masura in Rusia. In afara afirmau ca pestele de la cap se impute si faceau tot ce le statea in putere pentru a aplica aceasta sintagma liderului Lumii Libere. Demersurile comuniste de a genera ura fata de presedintele american au inceput sa isi faca simtita prezenta imediat dupa ce presedintele Truman a infiintat NATO si a indemnat cele trei forte occidentale de ocupatie sa isi uneasca zonele de actiune pentru formarea noii natiuni vest-germane. Ni s-a recomandat sa profitam de resuscitarea sentimentelor patriotice care agitau statele europene ce fusesera ocupate de nazisti pentru a transforma ura lor pentru Hitler in ura pentru Truman, liderul noii "puteri de ocupatie". Europa Occidentala inca manifesta recunostinta fata de SUA pentru faptul ca ii redase libertatea, insa avea miscari de stanga puternice, finantate in secret. Au fost ca plastilina in mainile noastre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.