Pe cand era consilier al lui Seres, Ioana Apan a primit patru Consilii de Administratie si o AGA

Afacerile profitabile pe care statul le mai detine au ajuns sa fie controlate de consilierii si secretarele ministrilor. Angajati la Guvern, in anumite cazuri, mai mult pe baza relatiilor personale si mai putin pe criterii de performanta, unii functionari au fost impusi in diverse consilii de administratie si pusi sa conduca afaceri de milioane de euro. Cele mai ravnite domenii sunt energia, transportul aerian si cel pe calea ferata, gazele naturale si asfaltarile.

La alcatuirea consiliilor de administratie s-a tinut

cont prea putin de cunostintele si specializarile profesionale ale celor nominalizati in functii. Ex-ministrul seres si-a promovat o consiliera, Ioana Apan, ca administrator la patru companii de producere a energiei electrice. Angajata la cabinetul fostului ministru Radu Berceanu, Cerasela Toba a coordonat activitatea CFR Calatori, a Aeroportului Baneasa si a Companiei Nationale de Drumuri de Autostrazi. De la acelasi cabinet a fost impusa si Cristina Pallos in CA-urile de la Romatsa, RAR si Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti SA. Practica numirii consilierilor si cunostintelor personale ale ministrilor functioneaza insa la nivelul intregului guvern. Chiar daca favorizatii nu mai primesc mandate in Adunarile Generale ale Actionarilor (practica devoalata de mass-media si care le-a atras in trecut porecla de AGAmani), ei sunt nominalizati in Consiliile de Administratie ale acelorasi companii, unii chiar pe bani mai multi. Din pozitia de purtator de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru a reusit sa obtina nominalizarea in CA-urile de la Electrica Muntenia si Distrigaz Sud. Bineinteles, cei in cauza sustin ca fac fata la toate provocarile. Functia de administrator este de regula retribuita lunar cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei vechi. Prezenta la sedinte nu este insa obligatorie, reprezentarea putand fi delegata unui alt coleg.

Angajata de Codrut Seres, fostul ministru al Industriilor, in functia de consilier personal, Ioana Apan a reusit performanta de a face parte din patru consilii de administratie si o AGA in perioada 2005-2006. Societatile in care a fost impusa Ioana Apan ca administrator au un numitor comun: toate se ocupa cu producerea energiei electrice. Apan a "condus" Complexul Energetic Turceni, pe cel de la Rovinari, Complexul Craiova, precum si Termoelectrica Bucuresti. Consiliera lui seres nu s-a dovedit a fi priceputa doar la electricitate, ci si la transportul gazelor naturale, ca membra in AGA la Transgaz SA Medias (pana la inceputul acestui an). Plecarea lui Codrut seres din postul de ministru al Industriilor a lasat-o pe Ioana Apan fara indemnizatiile pe care le incasa de la societatile de stat. In prezent, ea nu mai beneficiaza decat de calitatea de administrator la Complexul Energetic Craiova. Chiar daca seres a plecat din Guvern, Ioana a reusit sa se adaposteasca la Ministerul Economiei, unde, dupa ce a ocupat cateva luni postul de director, s-a impus ca secretar general adjunct.

Ioana Apan: Problematica e vasta

"Va spun la modul general. Suntem numiti prin ordin de ministru. si mai mult ce sa va mai spun? Unde vi se pare dumneavoastra ceva neclar? Fiecare ministru isi pune oamenii care fac fata acolo. Eu sunt de profesie jurist. La complexurile de energie si la Termoelectrica problematica e vasta. si, daca stam bine sa ne gandim, pana la urma toate probleme ajung tot la juristi. Asa cum si de economisti e nevoie."

Debutanta lui Berceanu, priceputa la calea ferata, transport aerian si asfaltari

Angajata initial la Guvern pe postul de expert debutant, Toba Cerasela s-a aflat la conducerea CFR Calatori, a Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi, a Aeroportului International Baneasa si a Autoritatii Aeronautice Civile. Drumul catre consiliile de administratie i-a fost deschis insa abia dupa ce a devenit consilier personal al fostului ministru al Transporturilor Radu Berceanu. In scurt timp de la promovare, Cerasela Toba a convins ca se pricepe si la transportul pe calea ferata, si la cel aerian, si la intretinerea drumurilor nationale. La numai 26 de ani, Cerasela a reusit astfel ceea ce pentru multi tineri pare aproape imposibil: sa acceada la conducerea unor companii cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro. Bineinteles, imediat cum democratul Berceanu a fost remaniat si inlocuit cu liberalul Ludovic Orban, Cerasela Toba a fost nevoita sa spuna "adio" zecilor de milioane de lei pe care ii incasa prin simpla participare la o sedinta in consiliile de administratie de la companiile de stat amintite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.