Santamaria Mare este denumirea populara a sarbatorii Adormirea Maicii Domnuluipe care o praznuiesc azi toti crestinii. Este marcata prin organizarea de pelerinaje la manastiri, prin deschiderea sezonului nuntilor si al iarmaroacelor
IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia Sfanta Liturghie la manastirea Tiganesti (intre Bucuresti si Ploiesti), incepand cu ora 09.30, anunta Biroul de presa al Patriarhiei. Pelerinii ardeleni au optat pentru manastirile al caror hram este Adormirea Maicii Domnului. Alexandru Vidican, protopopul Bistritei citat de Mediafax, a precizat ca cei mai multi aleg Manastirea Nicula (judetul Cluj) - foto, localnicii de pe Valea Somesului Mare aleg Manastirea Rohia din Maramures, iar cei de pe Valea Tiblesului merg la Dobric, manastire ortodoxa de maici din comuna Caianu Mic.

200.000 de oameni la Nicula

Aproximativ 200.000 de pelerini vor fi prezenti la manastirea Nicula sa celebreze ziua Adormirii Maicii Domnului si sa se inchine la Icoana Facatoare de Minuni a acesteia, transmite Rompres. Slujbele religioase dedicate acestui eveniment au inceput de ieri, cand a fost scoasa din biserica Icoana Maicii Domnului si aratata enoriasilor convinsi ca vor fi vindecati de bolile de care sufera doar prin simpla atingere a picturii. Se spune ca Icoana Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria (pictata in 1681 de preotul Luca din Iclod) a lacrimat, in 1694, timp de mai multe saptamani in biserica de la Nicula. Liturghia de azi va fi oficiata de mitropolitul Clujului, Bartolomeu, de episcopul vicar Vasile Somesanul si de episcopul Nicodim al Severinului si Strehaiei. Credinciosii greco-catolici au fost condusi de PS Florentin Crihalmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, care va si prezida Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica parohiala, in prezenta Corului "Magnificat" al Catedralei Eparhiale "Schimbarea la Fata" din Cluj-Napoca. In 2007 se implinesc 455 de ani de la prima atestare a Manastirii Nicula, lacas care este revendicat in egala masura de ortodocsi si de greco-catolici. Potrivit unui comunicat transmis presei de Biroul de presa al Eparhiei, Nicula a fost alaturata marilor Sanctuare mariane europene - cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Maria-Pocs, Loretto sau Czestochowa - datorita amplorii pelerinajelor dezvoltate aici de-a lungul timpului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.