Mii de romani instalati intr-o tabara de corturi din apropierea satului La Herrera, de la periferia Madridului, au pus pe jar autoritatile si localnici, relateaza ziarul El pais. Spaniolii sunt nemultumiti ca romanii fac baie si isi spala rufele intr-un apeduct, fac gratare si lumineaza noaptea tabara cu focuri. Mai mult primarul satului sustine ca locutorii sunt speriati de romani.

Romanii au venit in satul spaniol la cules de usturoi. Si-au instalat corturile de-a lungul apeductului, dorm pe saltele si paturi de paie si traiesc in conditii precare. Primarul localitatii a anuntat aceasta situatie la Ministerul Mediului pe motiv ca tabara de romani reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica.

Ministrul Muncii a respins acuzatiile si a declarat ca tabara de sezoniei romani nu este ilegala, iar sanatatea si securitatea mediului sunt garantate. Un delegat al guvernului spaniol le-a amintit localnicilor ca cele 5.000 de tone de usturoi si 3.000 de ceapa nu se culeg singure, iar muncitorii sezonieri sunt necesari. Problema este ca sunt persoane care vor ca muncitorii sa sustina economic regiunea, fara sa fie vazuti, ca si cum ar fi fiinte invizibile, a declarat oficialul spaniol.

Romanii sutin ca au venit in Spania sa munceasca, dar ca nu li s-a asigurat cazarea. Desi nu au fost probleme, tabara este mereu pazita de reprezentanti ai garzii civile, pentru ca satenii se tem de romani. Autoritatile locale au declarat ca angajatori ar trebui sa le ofere conditii romanilor gazduire si conditii in timp ce muncitorii romanii cer acte pentru a nu fi exploatati.

Acum in tabara din La Herrera au mai ramas 500 de romani. S-a terminat sezonul usturoiului, dar muncitorii sezonieri asteapta sa culeaga maslinii.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.