ZIUA prezinta, in premiera, algoritmul interceptarilor telefonice in care Serviciul condus de George Maior detine controlul absolut asupra tuturor informatiilor

Datorita legislatiei invechite, mentinuta nemodificata din 1991-1992 si pana in prezent, Serviciul Roman de Informatii (SRI), detine in prezent monopolul de operare al tuturor interceptarilor telefonice fixe si mobile. Orice interceptare pe baza de mandat a unei convorbiri telefonice (fixa, mobila sau electronica) purtata in retelele unei companii de comunicatii din tara este inlesnita si monitorizata de catre SRI - detinatorul retelei nationale de comunicatii in materie de interceptari.

Daca DNA, SIE, UM 0962 sau alta autoritate efectueaza o interceptare, SRI e la curent cu tot ce se intampla, pentru ca totul trece prin serverele sale. Ba chiar poate sabota activitatea altei institutii, mai ales cand in vizorul anchetatorilor se afla ofiteri ai serviciului. Monopolul instituit de SRI in domeniu este profund anti-european, intrucat favorizeaza actele de politie politica. Unul din efectele negative ale acestui monopol este acela ca alte servicii secrete din Romania, pentru a evita ochii SRI, si-au procurat tehnica de interceptare ilegala a comunicatiilor de telefonie mobila (GSM), de tipul lap-top-urilor disimulate in geamantane. UM 0962 a devenit vestita, sub lungii ani de comanda a chestorului Virgil Ardelean, zis "Vulpea", pentru folosirea acestor valize. Nici un serviciu secret nu va recunoaste insa folosirea acestor valize, intrucat ele nu pot fi folosite legal, pentru constituirea unei probe, nici macar in cazul cand detii o autorizatie de interceptare, deoarece esti obligat sa folosesti reteaua nationala de interceptari creata la nivelul SRI.

Conectat la toate

In orice stat european exista un centru national de interceptari, sub forma unei institutii independente, care nu are nimic de a face cu vreun organ de cercetare penala sau vreun serviciu secret. Orice autoritate de ordine publica sau siguranta nationala apeleza la acest centru national de interceptari, unde se prezinta cu mandatul judecatoresc in mana, dupa care i se permite sa obtina inregistrarile convorbirilor solicitate. In Romania se evita de 17 ani infiintarea unui Centru national de interceptari. Fara a exista vreo baza legislativa clara, ci presupuse hotarari ale CSAT care nu se publica in Monitorul Oficial, SRI s-a transformat intr-un soi de centru national de interceptari, dupa ce toate companiile de telefonie, fixa, mobila, inclusiv cele care furnizeaza pachete de Internet cu telefonie, au fost obligate, in schimbul obtinerii autorizatiei de functionare, sa asigure o conexiune cu serverele SRI, care sa permita monitorizarea oricarei linii telefonice.

Pe baza de protocol, orice companie de genul celor mai sus descrise, permite la ordinul conducerii SRI, ascultarea in timp real, precum si inregistrarea anumitor convorbiri. Companiile de comunicatii au departamente speciale pentru operarea ordinelor de interceptare. Unele, chiar fara stiinta lor, au ofiteri acoperiti ai SRI in aceste departamente. Ordinele de interceptare pe care le primesc de la SRI sunt extrem de lapidare in continut, sunt mentionate doar numere telefonice si perioada, fara a se indica alte amanunte. Surse avizate ne-au informat ca unele companii sunt nemultumite de procedura. Mai ales ca SRI nu prezinta mandate in cazul ascultarilor pe care le opereaza pe siguranta nationala. Si ca puternica companie Orange a fost la un pas de a face publice amanunte ale acestor proceduri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.