Premierul Tariceanu a plecat ieri in concediu, lasand in ceata situatia alegerilor pentru Parlamentul European

Guvernantii mentin incertitudinea in privinta datei alegerilor pentru Parlamentul European, desi termenele prevazute in legislatia electorala imping organizarea scrutinului in preajma Sarbatorilor de Craciun. Conform normelor in vigoare, ziua de referinta pentru organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2007 ale reprezentantilor Romaniei in PE se stabileste de catre Guvern si se aduce la cunostinta publica, prin hotarare, cu cel putin 90 de zile inainte. Democratii ii acuza pe liberali ca vor sa faca euroscrutinul odata cu alegerile locale de anul viitor, chiar daca acest lucru ar insemna incalcarea angajamentelor europene, in timp ce liberalii reclama un plan viclean al presedintelui Basescu: organizarea referendumului pentru uninominal concomitent cu alegerile pentru PE. Romania si-a asumat obligatia prin Tratatul de aderare la UE sa organizeze aceste alegeri pana la 31 decembrie 2007.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat marti, la finele sedintei de Guvern, sa raspunda cererii adresate Guvernului de catre PD privind inceperea negocierilor pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare. Atentionat de presa, la Palatul Victoria, ca PD solicita inceperea negocierilor pentru alegerile PE, premierul Tariceanu a ridicat din umeri si a intrebat: "Si?!". Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, ceruse luni Guvernului sa inceapa negocierile cu partidele pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare, democratii propunand organizarea acestui scrutin la sfarsitul lunii octombrie - inceputul lunii noiembrie. El a apreciat ca Guvernul a amanat alegerile europene sustinand ca cetatenii nu sunt informati pe problematica europeana si nu sunt preocupati de aceste subiecte importante. Videanu a mai spus ca PD vrea ca acest scrutin sa fie organizat in "intervalul rezonabil" de la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, aratand ca "sunt voci care spun ca, inclusiv la Bruxelles, se incearca amanarea alegerilor pentru PE odata cu alegerile locale de anul viitor".

Pe "33 decembrie"

Liderul democrat a adaugat ca Guvernul a amanat alegerile europene sustinand ca cetatenii nu sunt informati pe problematica europeana si nu sunt preocupati de aceste subiecte importante. "La cateva luni distanta, Guvernul nu a suflat nici o vorba despre informarea populatiei in legatura cu problematica europeana si cu institutiile europene", a completat Videanu. El a adaugat ca, dupa ce au vazut rezultatele sondajelor de opinie, sunt unele partide care ar dori ca data alegerilor pentru PE sa fie "33 decembrie". "Vor incerca sa amane sine die acest lucru", a mai spus liderul PD. O parere asemanatoare a emis ieri si fostul coleg de partid al lui Videanu, Adrian Vilau - acum secretar general in formatiunea lui Talpes. "Executivul amana intentionat stabilirea datei alegerilor europene cu scopul de a forta organizarea scrutinului in preajma sarbatorilor de iarna", a spus Vilau, intr-o conferinta de presa.

"Nici vorba, nici vorba"

De cealalta parte, liberalii vad euroscrutinul undeva in noiembrie-decembrie. "Indiferent de decizia politica, ele (alegerile - n.red.) vor fi undeva in intervalul 10 noiembrie-10 decembrie", a sustinut presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, intr-o emisiune la Antena 2. Liberalul a anuntat ca, incepand cu luna august, Parlamentul European si Parlamentul Romaniei vor demara o campanie de informare referitor la ce inseamna Parlamentul European, astfel incat oamenii sa stie pentru ce voteaza. Olteanu a apreciat ca Executivul va invita partidele la consultari "spre sfarsitul lunii august". Intrebat daca exista posibilitatea organizarii euroalegerilor la anul, impreuna cu localele, reprezentantul PNL a asigurat: "Nici vorba, nici vorba". (Anca HRIBAN, Ovidiu BANCHES)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.