Ministrul liberal transforma Educatia in propria-i mosie: Concursurile nu pot fi castigate decat cu aprobarea lui, legile nu au nici o importanta, figurile care nu-i plac trebuie sa dispara

Cristian Adomnitei a instituit dictatura in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Concret, profesionistii din sistemul de invatamant superior care nu ii sunt pe plac dar care se inscriu la concursuri de ocupare a unor importante functii din MECT sunt sfatuiti direct de Adomnitei sa renunte la competitie. In cazul in care postul sau functia din MECT este ocupata legal de o perosoana incomoda liberalului, acesta ii pregateste eliminarea schimband peste noapte organigrama ministerului. Acesta este si cazul prof. dr. Matei Ani, care a reusit sa castige concursul de ocupare a postului de Director General al Directiei Generale pentru Management Invatamant Superior din cadrul MECT.

Reteta schimbarii organigramei institutionale, utilizata astazi de Adomnitei, a fost preluata de ministrul pedist Mihail Hardau de la fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu. Prin H.G. nr.366/2007, Hardau a modificat organigrama MECT (crearea de noi directii generale si servicii, rupte din cele vechi, dar rebotezate si inmultite). Se stie ca o astfel de schimbare de organigrama are ca efect lasarea la vatra a sefilor de directii si de servicii si organizarea imediata de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori ramase "vacante". Prin acea decizie a lui Hardau, majoritatea posturilor de conducere din MECT au fost scoase la concurs. Asa cum PSD-ul a procedat in 2001, pentru a oferi posturi clientilor anumitor personaje apropiate partidului, tot asa s-a gandit si Hardau, spre intereseul PD. Iata ca acum, liberalul Adomnitei se bucura de reteta schimbarii de organigrama initiata de PSD si PD, eliminandu-i pe cei pe care nu ii agreaza.

Nemultumirea ministrului

La data de 10 iunie a.c., a fost scos la concurs postul de Director General al Directiei Generale de Management Invatamant Superior (DGMIS) din MECT. Ministerul nu a avut insa controlul asupra examenului, deoarece postul este unul de functionar public de conducere. In aceste conditii, potrivit legii, concursul trebuie organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP). Timpul alocat inscrierii candidatilor a fost de 20 de zile. Si, surpriza pentru MECT, nu s-a inscris decat un singur candidat. Este vorba despre Matei, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), care detine si functia de prorector. ANFP a verificat dosarul candidatului Matei Ani si a declarat valida inscrierea sa la concurs, prin afisare. In data de 10 iulie, candidatul a sustinut proba scrisa, obtinand 78 de puncte din 100 posibile. Acest prim rezultat si conturarea faptului ca profesorul Matei Ani de la SNSPA va ocupa cea mai importanta functie de conducere ministeriala in invatamantul superior nu a fost pe placul ministeriatului Adomnitei.

Ministrul incalca legea

Inainte sa se desfasoare si proba orala, candidatul Matei Ani a fost chemat la MECT pentru o intalnire cu ministrul Cristian Adomnitei.

"Dl. Adomnitei mi-a solicitat sa ma retrag din concursul organizat de ANFP, deoarece functia de director DGMS din MECT este una foarte vizibila, care nu s-ar potrivi cu trecutul meu de fost presedinte al UASCR, inainte de 1989, fapt ce ar atrage atentia presei in momentul numirii pe functie", sustine Matei Ani. Acesta nu a tinut cont de discutia avuta, sustinand si proba orala, pe care a trecut-o cu punctaj mare. In consecinta, in data de 16 iulie ANFP a transmis catre MECT adresa prin care candidadtul Matei Ani era declarat castigator al concursului. Conform legii, ministrul Adomnitei se vedea obligat ca in termen de 15 zile calendaristice sa semneze ordinul de numire a lui Matei Ani in functia de director general la MECT.

Totusi, liberalul a intarziat semnarea ordinului. In aceste conditii, Matei a solicitat ministrului o discutie lamuritoare. Cu acea ocazie insa, liberalul i-a spus lui Matei Ani verde-n fata ca nu va semna acel ordin si ca isi va asuma raspunderea neaplicarii unei prevederi legale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.