Ministerul Apararii, condus de liberalul Teodor Melescanu, incearca, printr-un proiect de lege, sa treaca un articol care prevede ca retragerea trupelor din teatrele de operatii sa poata fi facuta neplanificat, in momentul in care Parlamentul hotaraste acest lucru, la propunerea CSAT.
Ministerul Apararii a elaborat un proiect de lege privind participarea militarilor romani la operatiile internationale. Proiectul in sine, pe langa faptul ca descrie modalitatile in care militarii romani participa la misiuni internationale si armonizeaza legislatia romaneasca de profil cu cea a UE, vrea sa transeze si cateva dispute mai vechi ale liberalilor cu presedintele Basescu. Problema retragerii trupelor a provocat din vara anului trecut un adevarat razboi intre palate, cand ministrul de atunci al Apararii, Teodor Atanasiu, a solicitat in CSAT ca trupele din Irak sa fie aduse acasa pana la sfarsitul lui 2006.


ELECTORALE. Daca in timpul mandatului ministrului PD, Sorin Frunzaverde, retragerea nu a fost o prioritate, Teodor Melescanu a preluat ideea colegului sau. Multi vad, putini pricep, asa ca Melescanu a prezentat ca o victorie a PNL retragerea a 100 de militari romani in luna aprilie a acestui an, din Basra, Irak, desi era o misiune ONU, cu un calendar foarte clar privind retragerea. De altfel, in aprilie a venit la Bucuresti, val-vartej, loctiitorul comandantului Fortelor Armate ale SUA din Europa, generalul William E. Ward, care a discutat cu Melescanu despre angajamentele asumate de Romania si despre eventualele retrageri anuntate. Dupa aceasta vizita, Melescanu nu a mai insistat public asupra subiectului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.