Pana in 1989, greva minerilor din '77 ramane unica demonstratie de forta in care un prim-ministru a fost sechestrat, iar dictatorul - umilit de oamenii muncii.

August 2007. Miron Cozma e la inchisoare. Faima i-a apus printre ortacii care, in anii '90, faceau legea pe bulevardele Capitalei. Mineriadele au compromis Valea, iar economia de piata a dus la inchiderea minelor Dalja si Barbateni.

Saracia domneste printre blocuri-ghetou si localnici dependenti de salarii mizere si ajutoare sociale. Valea Jiului a dat insa tarii si baroni locali, care prospera prin afacerile cu minele ramase.

Anul disidentei romanesti

August 1977. Judetul Hunedoara a devenit enclava romaneasca in care comunistii au pierdut total controlul. Pornita la gongul legii pensiilor, nr. 3/1977, greva ortacilor s-a intins ca o metastaza care ameninta sa ucida un sistem, pana atunci infailibil. S-a intamplat in zilele de 2 si 3 august, dar germenii miscarii au aparut pe data de 1.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.