Centrul International de Biodinamica are sediul in perimetrul Gradinii Botanice, pe o bucata de teren care i-a fost concesionata de Universitatea Bucuresti. Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare din Romania, Radu Minea, sustine ca institutia a fost ascunsa in acea zona avand un scop bine stabilit, si anume acela de a �sifona� fonduri venite din afara tarii.

Undeva in curtea Gradinii Botanice din Bucuresti, in zona vecina Splaiului Independentei, sta ascuns printre frunzele copacilor sediul Centrului International de Biodinamica. O sigla mica, greu vizibila de la o distanta mai mare de 10 metri, anunta ca acel imobil gazduieste un centru de cercetare. Nimic special pana aici. Romania are nevoie de cercetare, asa ca aparitia unei noi unitati de acest gen nu poate decat sa ne bucure.

Exista insa un mare semn de intrebare. Potrivit statutului acestei institutii de cercetare, publicat in Monitorul Oficial in decembrie 2000, se arata ca �un teren aflat in patrimoniul Universitatii din Bucuresti se transmite fara plata Centrului International de Biodinamica pe o durata de 49 de ani�. Localizarea terenului este in municipiul Bucuresti, sector 5, in perimetrul Gradinii Botanice a Universitatii Bucuresti. Caracteristicile tehnice arata ca este vorba despre o suprafata de 450 de metri patrati, delimitata in nord-est de Splaiul Independentei, in sud-est de str. Dr. Dimitrie Brandza si in sud-vest si nord-vest de Gradina Botanica.

Pe romaneste, s-a luat o bucata de teren din Gradina Botanica si s-a concesionat catre Centrul International de Biodinamica pentru constructia unui sediu. Astfel, in locul plantelor rare a rasarit o cladire de toata frumusetea.

Cum a inceput totul

In anii 1995-1996 se fac demersurile legale necesare pentru infiintarea Institutului National de Cerce-tare-Dezvoltare pentru Biotehnologie. Acesta ia nastere prin reorganizarea sectorului de cercetare-dezvoltare al societatii Comerciale �Biotehnos� SA. Bilantul contabil intocmit la data de 30 septembrie 1996 arata ca patrimoniul unitatii respective este de 107,6 milioane lei, din care imobilizari corporale tot 107,6 milioane lei. Peste putin timp apare o noua hotarare guvernamentala care stabileste infiintarea, organizarea si functionarea Centrului International de Biodinamica. Astfel, in urma unui acord semnat intre Ministerul Educatiei Nationale, Agentia Nationala pentru Stiinta, Tehnologie si Inovare din Romania si Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura se decide infiintarea unei noi structuri. �Centrul International de Biodinamica este persoana juridica romana, fara scop patrimonial, cu regim juridic de fundatie de interes general si de utilitate publica, neguvernamentala, apolitica, cu sediul provizoriu in municipiul Bucuresti, Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1. Centrul International de Biodinamica va desfasura la nivel national activitati de cercetare, dezvoltare, inovare si formare in domeniul biodinamicii si biosenzorilor bazati pe tehnologii membranare. (�) Durata de functionare este nelimitata�.

Tot atunci se decide ca patrimoniul initial al Centrului International de Biodinamica se constituie prin trecerea fara plata a activului si pasivului aflate in administrarea Centrului UNESCO pentru Biodinamica, filiala fara personalitate juridica a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologie. Astfel, unitatea nou-creata preia un patrimoniu in valoare de peste 770 milioane lei.
In plus, se hotaraste ca finantarea se va asigura din contributii alocate de Guvernul Romaniei si Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, precum si din alte surse. Tot atunci se prevede ca terenul cu suprafata de 450 metri patrati amintit mai sus se transmite fara plata in folosinta Centrului International de Biodinamica.