Actualitate27 Iulie 200700:40

Lectura de 2 minute

Dupa ce Guvernul a pus pe hirtie prima schita de buget pe 2008, intrebarea „de unde se vor lua banii pentru pensiile marite” nu primeste un raspuns satisfacator.

Majorarea cheltuielilor statului cu pensiile, sanatatea si educatia urca totalul cheltuielilor bugetare la peste 40% din PIB. Potrivit estimarilor Guvernului, finantarea acestor costuri se va face din venituri fiscale de 39% din PIB, cifra de-a dreptul incredibila in conditiile in care anul acesta este estimat, tot optimist, de catre Guvern un nivel al veniturilor bugetare de 34% din PIB.

In 2006, atunci cind cresterea economica a fost de nu mai putin de 8%, veniturile au fost de aproximativ 30% din PIB la fel ca in 2005. Pentru anul acesta este prevazuta o crestere economica mai mica, de 6,5%, iar cifra poate cobori din cauza secetei, asa cum s-a intimplat in 2005 in urma inundatiilor. Mult mai realista pare partea tehnica a Guvernului. „Incasarile bugetului de stat si ale celor trei bugete de asigurari au crescut cu 0,45% ca pondere in PIB, in primul semestru al anului fata de perioada similara din 2006, urmind sa se majoreze cu 1% pina la sfirsitul acestui an”, declara recent presedintele ANAF, Daniel Chitoiu. In fapt, bugetul anului curent se bazeaza, in acte, pe venituri de 32% din PIB. Ceea ce inseamna ca in 2008 veniturile bugetare ar trebui sa urce cu (!) 7%, adica peste 9 miliarde de euro.

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu estima la inceputul anului ca Romania va ajunge sa aiba un nivel al veniturilor bugetare de 35% din PIB abia in 2010, previziune mult mai realista avind in vedere rapoartele scrise ale Ministerului Finantelor. Contactat telefonic, Vladescu a refuzat sa isi spuna parerea despre planurile Guvernului. „Nu comentez bugetul pe 2008”, a spus fostul ministru de Finante, actualmente secretar de stat pe probleme de fonduri europene in Ministerul Finantelor.

Argumentarea indicelui de venituri bugetare de 39% din PIB de catre Guvern este halucinanta: „Tendinta de crestere a veniturilor bugetare este determinata de imbunatatirea structurii Produsului Intern Brut, a cistigurilor salariale, dar si de modificarea unor prevederi legale privind redeventele si concesiunile, taxele pentru poluare”. „Vom avea si anumite masuri financiare. Nu ma refer la majorari de impozite, ci la extinderea gamei de impozitare asupra unor categorii de venituri“, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, la prezentarea schitei de buget pe 2008.

Veniturile in anul 2008 sint estimate la 171,3 miliarde de lei. Cheltuielile sint prognozate la 183,2 miliarde de lei, fata de 155,3 miliarde de lei in 2007.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.